Tsipras en Juncker bij de onderhandelingen woensdag in Brussel. EPA

De Griekse regering heeft nieuwe voorstellen naar Brussel gestuurd voor de aanpak van de schuldencrisis in het land. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd.

Vorige week kwamen de Europese geldschieters met een 'eindbod' aan de Griekse regering om tot een akkoord te komen voor uitbetaling van een nieuwe lening van ruim 7 miljard euro. De Grieken hebben hun reactie op dat Europese bod nu in Brussel neergelegd, maar over de inhoud is nog weinig bekend.

Voortgang geboekt

Vorige week woensdag onderhandelden Commissie-voorzitter Juncker, eurogroepvoorzitter Dijsselbloem en de Griekse premier Tsipras tot in de nacht. Volgens de betrokkenen is toen afgesproken dat de Griekse regering met een reactie zou komen op de voorstellen van de EU.

Die zou vrijdag al komen, maar in plaats daarvan kwamen er uit Athene overwegend negatieve reacties. Premier Tsipras noemde het voorstel van de geldschieters zelfs absurd. Dat was ook reden voor Juncker om een telefoontje van Tsipras dit weekend niet aan te nemen, totdat de officiële reactie uit Athene naar Brussel zou worden gestuurd.

Voldoende basis

Die is nu binnen en de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank bekijken of er voldoende basis is om verder te praten.

Dat zou morgen al kunnen in de marge van de top tussen de EU en de landen uit Midden- en Zuid-Amerika. Bij die top zijn ook premier Tsipras, bondskanselier Merkel en president Hollande.

STER reclame