Geldschieters komen nu zelf met eindbod voor Griekenland
Na maanden vruchteloos onderhandelen trekken de internationale geldschieters het initiatief naar zich toe in een laatste poging Griekenland te behoeden voor een faillissement. Dat lijkt de uitkomst van een onverwacht spoedoverleg gisteravond in Berlijn.
Onder leiding van bondskanselier Merkel spraken de Franse president Hollande, voorzitter van de Europese Commissie Juncker, ECB-president Draghi en IMF-voorzitter Lagarde over Griekenland.
De gesprekken tussen Athene en de geldschieters zitten al maanden muurvast. Ondertussen tikt de tijd door: eind deze maand loopt het tweede Europese financiële steunpakket voor Griekenland af. Als er dan geen akkoord ligt, gaat Griekenland failliet. Het land kan dan niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. De EU vindt dat dat scenario moet worden voorkomen.
Hervormingen
Griekenland zou een document van veertig pagina's naar Brussel hebben gestuurd, maar volgens de trojka van IMF, ECB en de Europese Commissie staan daarin nog steeds te weinig harde toezeggingen over structurele hervormingen.
Daarom is gisteravond in Berlijn afgesproken dat de geldschieters Griekenland een concreet plan met hervormingsvoorstellen gaan presenteren. Volgens ingewijden zou dat een laatste poging zijn om met de Griekse regering, onder leiding van premier Tsipras, tot een akkoord te komen.
De Griekse premier Tsipras was niet bij het overleg in Berlijn aanwezig. Ook Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem was niet uitgenodigd voor het spoedberaad. Al zou dat laatste niet betekenen dat de Eurogroep buitenspel staat, want uiteindelijk zijn het de ministers van Financiën van de eurozone die hun politieke goedkeuring moeten geven aan het akkoord tussen Athene en de geldschieters.