'Pensioen en btw blijven pijnpunten voor Griekenland'
Er wordt vooruitgang geboekt. Zo omschrijven de politici die in Brussel onderhandelen over de Griekse schulden de gesprekken van gisteravond, maar die vooruitgang is wel minimaal.
"Er wordt gepraat en er is niemand met slaande deuren vertrokken", somt redacteur Gwen ter Horst in Brussel op. "Er kwam achteraf een statement van drie zinnen dat het een constructief gesprek was, 'waarin vooruitgang is geboekt in het begrip voor elkaars standpunten'. Dat is toch een beetje zuinigjes."
"Minister Dijsselbloem wilde na afloop helemaal niets zeggen. Hij liep snel door naar zijn hotel. Ook Tsipras zei in zijn korte toelichting helemaal niets over de belangrijkste pijnpunten", zegt Ter Horst.
Btw en pensioen
Twee van de belangrijkste struikelblokken zijn de btw en de pensioenen. De Europese geldschieters willen dat die regelingen worden hervormd, maar Tsipras zegt dat dat niet realistisch is.
"De kredietverleners willen dat er wordt gekort op de pensioenen, maar dat is taboe voor deze regering", zegt correspondent Conny Keessen vanuit Athene. "Ook willen de geldschieters dat de btw op bijvoorbeeld elektriciteit omhoog gaat, maar volgens Tsipras kunnen nu al honderdduizenden mensen hun rekening niet betalen. Als de btw dan van 13 naar 23 procent gaat, wordt het nog moeilijker."
"De reacties zijn dan ook niet echt positief in Athene, niet in de media en niet bij de Syriza-politici. Nou werd er niet verwacht dat er een overeenkomst zou worden gesloten, maar er is op die punten nog een grote afstand tussen de voorstellen van de Grieken en die van de kredietverleners", meldt Keessen.
Achterdeur
Ter Horst denkt dat Tsipras het zo hard speelt om in Athene te kunnen zeggen dat hij er alles aan gedaan heeft. "Er is over beide plannen gesproken en er zal een middenweg moeten worden gevonden, maar Tsipras zal water bij de wijn moeten doen."
Dat blijkt volgens Ter Horst ook uit de aanwezigheid van Dijsselbloem, als vertegenwoordiger van de geldschieters die deze week met een eigen, laatste aanbod voor Griekenland kwamen. Tsipras had liever alleen met Commissie-voorzitter Juncker gesproken, die zich minder hard opstelt.
"We weten dat Tsipras niet echt blij was dat Dijsselbloem gisteravond aanschoof", zegt Ter Horst. "Officieel had Juncker alleen Tsipras uitgenodigd en hij weigerde de hele dag om te bevestigen dat Dijsselbloem ook zou komen. Uiteindelijk kwam Dijsselbloem binnen via de achteringang. Hij werd niet zoals gebruikelijk met alle plichtplegingen ontvangen, zoals bij Tsipras gebeurde."
Achtergehouden
"Vrij pikant is ook dat de journalisten die met Tsipras uit Athene waren meegevlogen van ons te horen moesten krijgen dat Dijsselbloem erbij was. De Griekse regering heeft dat dus bewust achtergehouden."