Een Beats-koptelefoon
NOS Nieuws

De strijd om de muziekstreamer gaat losbarsten

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het wordt steeds drukker in de streamingwereld. Naast Spotify kunnen gebruikers kiezen uit bijvoorbeeld Deezer, Rdio, Tidal en Google Music Play. Vanavond komt daar zeer waarschijnlijk nog een partij bij: Apple Music.

Allemaal proberen ze marktaandeel van Spotify af te snoepen. Maar gaat dat lukken als ze allemaal hetzelfde aanbieden? Onderscheid is heel belangrijk en daar is een aantal diensten druk mee bezig.

Hardlopen op beats van Tiësto

Spotify, waarmee streaming een product voor de massa werd, kwam in 2010 naar Nederland. Het platform won snel aan populariteit. Onlangs kondigde het bedrijf aan zijn strategie te verbreden. Spotify wil ook video's en podcasts gaan aanbieden. Daarnaast gaat het bedrijf samen met dj Tiësto speciale hardloopmuziek maken, in de hoop de concurrentie de baas te blijven en kritiek van zich af te schudden.

Want kritiek is er zeker. Artiesten zeggen dat ze te weinig geld krijgen en muzieklabels hebben naar verluidt vraagtekens bij de gratis variant van Spotify. De spanning liep op toen popster Taylor Swift vorig jaar zomer in een artikel van The Wall Street Journal aankondigde haar muziek van het platform af te gaan halen. Het zorgde niet voor een exodus van artiesten, maar gaf wel een boodschap af: wij zijn ontevreden.

Een ongemakkelijke bedoening

Die boodschap probeerde een nieuwe streamingdienst te gebruiken: Tidal. De dienst werd in 2014 gekocht door popster Jay Z, bedoeld om een Spotify-alternatief te bieden gericht op muziek van hoge kwaliteit. Ook claimt Tidal de meeste royalty's te geven aan artiesten.

Jay Z vroeg een aantal bevriende schatrijke muzieksterren om de dienst samen met hem te presenteren. Zo gebeurde het dat ze in maart samen ietwat ongemakkelijk op een podium stonden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Maar wie wil er nu geld betalen voor een dienst van artiesten die al drie huizen bezitten en de rest van hun leven niet meer hoeven op te treden (althans, niet voor het geld)? Of ze bij die vraag stil hebben gestaan is niet bekend, we weten wel dat ze op Tidal exclusieve muziek wilden aanbieden; in de hoop zo gebruikers naar het platform te trekken. Wat tot nu toe niet echt lijkt te lukken.

Trouwe fans

Het zal Apple wat minder moeite kosten om gebruikers naar zijn nieuwe streamingdienst te trekken. Met meer dan 170 miljard dollar in kas, kan het bedrijf een aardig marketingcampagne op touw zetten. Daarnaast heeft het bedrijf een flinke schare trouwe fans, die vermoedelijk zonder te blikken of te blozen zullen overstappen.

Maar dat is niet de massa. Een poging om de de dienst goedkoper aan te bieden - en zo aantrekkelijker te maken - dan Spotify mislukte, schreef The New York Times in maart.

Ook schijnen de muzieklabels veel te eisen. Volgens persbureau Bloomberg waren de labels afgelopen dagen nog druk met Apple in gesprek, onder over het percentage dat ze ontvangen. Dat zou nog best hoger kunnen liggen dan bij iTunes, waarbij de producent 70 procent krijgt en Apple 30, denkt de Financial Times.

In 2013 presenteerde Apple de voorloper van Apple Music. Dat was geen succes

Kanye West

Toch lijken de deals op tijd rond te komen. Gisteren praatte de baas van Sony Music zijn mond voorbij en verklapte dat Apple Music vandaag wordt aangekondigd. Een vraag is nog of Apple ook direct exclusieve deals met artiesten gaat aankondigen. Doordat het miljarden in kas heeft, kan het zonder problemen goede deals op tafel leggen. Dat weten de platenmaatschappijen.

Zo zou Apple werken aan een deal met Kanye West, om exclusief zijn vierde album op Apple Music (zoals de dienst naar verluidt gaat heten) aan te bieden. Maar daar horen we volgens BuzzFeed News vanavond, als Apple tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie de dienst gaat aankondigen, niks over.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Straks overal iets?

De kans is aanwezig dat we de komende tijd veel meer van dit soort exclusieve deals gaan zien. Want als je je op prijs en platform niet kunt onderscheiden, dan probeer je dat te doen door middel van eigen deals. Dat kan op termijn nog wel eens heel vervelend gaan uitpakken voor gebruikers, als er straks 20 of 30 euro per maand moet worden betaald om al je favoriete muziek te blijven luisteren. Zo ver is het nog niet, maar we gaan langzaam wel die kant op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl