NOS Nieuws

Familieleden scheepsramp China eisen meer informatie

Familieleden: geef meer informatie

Familieleden van de passagiers van het gekapseisde schip in China willen meer informatie van de overheid en touroperators. Een aantal van hen verzamelde zich bij een kantoor van een reisbureau in Shanghai waar veel passagiers hun reis hebben geboekt.

Veel nut had dat niet. Tientallen mensen stonden voor een dichte deur. "Ik hoorde van het ongeluk via het tv-nieuws", zegt Wang Sheng (35). Zijn ouders zijn aan boord van het schip. "Ik heb de hele weg hiernaartoe gehuild. Ik kan met niemand spreken, want de deur is gesloten."

Handgemeen

Andere geëmotioneerde en boze familieleden die meer informatie willen, trokken naar een lokaal overheidsgebouw. Daar ontstond heen-en-weer geduw tussen ambtenaren en familieleden. De politie greep daarop in. Antwoord op hun vragen kregen de gefrustreerde familieleden niet.

Dat overkwam ook de 49-jarige Huang Yan. Haar man en schoonvader zijn waarschijnlijk aan boord van het schip. Ze zegt het niet zeker te weten omdat de officiële passagierslijst nog niet is vrijgegeven.

Ook andere mensen willen inzage in deze lijst om te kunnen controleren of hun dierbaren inderdaad aan boord van de Dongfangzhixing (Oosterse Ster) zijn. De People's Daily heeft een lijst gepubliceerd waaruit blijkt dat de mensen aan boord in leeftijd variëren van 3 jaar tot ouder dan 80.

Protesten

Volgens correspondent Marieke de Vries wil de overheid de informatievoorziening via de staatsmedia laten verlopen. "Ze willen familieleden niet te veel vertellen," zegt De Vries, "want dat zou via sociale media wel eens naar buiten kunnen komen en voor onrust kunnen zorgen, of nog erger, protesten."

Veel familieleden worden opgevangen in Nanjing, vanwaar het schip is vertrokken. De Vries zegt dat de meeste familieleden zo snel mogelijk naar de rampplek willen.

Duikles in gekapseisd schip

Een van de overlevenden die uit het water zijn gehaald, is een 65-jarige vrouw. Zij werd gered door duikers. Die vonden haar in het binnenste van het schip. Daar hebben ze de vrouw in vijf minuten tijd geleerd hoe ze de extra duikapparatuur moest gebruiken die ze hadden meegenomen.

"De oude vrouw had een sterke wil en leerde snel", zei de militaire commandant Chen Shoumin van de provincie Hubei. "Na 20 minuten kwam ze boven water en was ze gered."

1200 China

11-daagse tour

Het ongeluk van gisteravond is waarschijnlijk een van de grootste scheepsrampen in de geschiedenis van China. Aan boord van het schip waren veelal Chinese toeristen van 60 tot 80 jaar oud. De meesten waren bezig met een 11-daagse reis langs historische steden in China. Op de plek van het ongeluk is de rivier ongeveer 15 meter diep.

Ongelukken van deze omvang zijn vrij zeldzaam in China. De grote rivieren worden veel gebruikt voor tours en cruises. Zo ook de Jangtse, de langste rivier van Azië en de op twee na langste rivier ter wereld.

Het laatste grote ongeluk met een schip in China waarbij heel veel mensen om het leven kwamen was in 1948. Toen explodeerde het stoomschip Kiangya op de rivier Huangpu. Daarbij vielen meer dan duizend doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl