Meer dan 450 mensen waren aan boord van het schip
NOS Nieuws

Schip met 450 passagiers gekapseisd in China

In de Chinese provincie Hubei is een passagiersschip met ruim 450 mensen aan boord gekapseisd op de Jangtse-rivier. Volgens Chinese media zijn tot nu toe twaalf mensen gered. Honderden mensen worden vermist. Er zijn vijf lichamen geborgen.

De kapitein van de Dongfangzhixing kon op eigen kracht naar de wal zwemmen. Hij wordt ondervraagd door de politie. Er waren niet te veel mensen aan boord.

Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries lijkt het erop dat duikers de opvarenden uit het schip proberen te halen. Reddingswerkers die hun oor tegen de romp hebben gehouden, zouden stemmen en klopgeluiden gehoord hebben.

Yangtze-rivier

Op beelden is een groot reddingsschip met een kraan te zien. Die moet waarschijnlijk proberen de Dongfangzhixing weer overeind te takelen. Het schip steekt nog net boven het water uit. De Jangtse-rivier is op de plaats van het ongeluk 15 meter diep.

Het schip voer van Nanjing naar Chongqing toen het in een storm terechtkwam. Aan boord waren vooral toeristen uit de omgeving van Sjanghai. Ze zijn in de leeftijd van 50 tot 80 jaar. "Veel Chinezen kunnen niet zwemmen", zegt De Vries. "Het zijn benarde momenten voor de familieleden."

  • Xinhua
    Reddingswerkers luisteren naar stemmen en geklop vanuit het schip
  • Xinhua
    Een duiker gaat het water in
  • AFP
    Meer dan 450 mensen waren aan boord van het schip
  • AFP
    Een reddingsteam vertrekt naar de rampplek
  • AFP
    Een Chinees reddingsteam gaat opzoek naar overlevenden
  • AFP
    Een familielid van een van de passagiers kan het nieuws niet geloven
  • AFP
    Over het lot van honderden opvarenden is nog niets bekend
  • AFP
    De passagiers maakten onderdeel uit van een georganiseerde reis
  • AFP
    Een woordvoerder van de familieleden staat de pers te woord

In het gebied is de afgelopen 24 uur 15 centimeter regen gevallen. Ook stormde het. Een andere veerboot in het gebied is om die reden aangemeerd, maar de kapitein van de Dongfangzhixing voer door omdat hij op tijd in Chongqing wilde aankomen.

Binnen 2 minuten gezonken

De Chinese premier Li Keqiang is inmiddels poolshoogte komen nemen. Hij zou ook de reddingsactie coördineren.

De werkzaamheden worden bemoeilijkt door de sterke wind en hevige regenval. Ook hebben de reddingsdiensten moeite om in de buurt van het schip te komen, omdat wegen richting de waterkant helemaal vol staan.

Het schip zou binnen twee minuten gezonken zijn en er zou geen noodsignaal zijn uitgestuurd. Zeven opvarenden die naar de kant waren gezwommen, seinden de hulpdiensten in.

De veerboot uit 1994 is van de Chongqing Oriental Ferry Company. Dat staatsbedrijf zou hoge schulden hebben. Het schip mag 534 personen vervoeren, meer dan er voor de ramp aan boord waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl