Chinese reddingswerkers halen een overlevende uit het water
NOS Nieuws

Ultieme reddingspoging omgeslagen schip China

Chinese reddingswerkers zetten alles op alles om overlevenden uit het gekapseisde schip op de Jangtse-rivier te halen. Het schip met 458 passagiers aan boord sloeg gisteravond om tijdens een storm. Vermoedelijk zijn een paar honderd mensen verdronken, maar er zijn pas vijf lichamen geborgen. Zeker veertien mensen zijn gered.

De boot ligt bijna helemaal op z'n kop onder water, maar reddingswerkers hebben nog wel stemmen en geklop gehoord uit de holle ruimtes. Daarom zijn veertig extra duikers ingevlogen om te zoeken naar overlevenden. In totaal zijn zo'n vijftig boten en 3000 mensen ingezet voor de grootschalige reddingsoperatie.

Volgens NOS-correspondent Marieke de Vries in China wordt er daar gesproken van mogelijk vijf passagiers die nog levend in het schip zouden zitten.

Reddingswerkers redden 65-jarige vrouw

Drieklovendam

De lokale autoriteiten hebben ook besloten de sluizen van de Drieklovendam open te zetten. Op die manier kan het water in de Jangtse-rivier tot wel 3 meter dalen en kunnen de reddingswerkers misschien ook beter bij de slachtoffers komen.

De Chinese premier Li Keqiang is naar de rampplek gekomen. Hij roept de reddingswerkers op om alle zeilen bij te zetten om de overlevenden te redden.

Ondertussen worden de families van de passagiers opgevangen bij een reisbureau in Shanghai. Bijna alle slachtoffers hadden de reis van Nanjing naar Chongqing geboekt via dat kantoor. De meeste van hen zijn senioren.

Een familielid van een van de passagiers is in tranen

Van de overlevenden is een deel zelf naar de wal gezwommen, onder wie de kapitein en een van de technische medewerkers. Volgens Chinese media zijn zij daarna gearresteerd. De kapitein zou hebben verklaard dat een orkaan de oorzaak was van het ongeluk.

Een andere overlevende is de 43-jarige gids Zhang Hui. Hij vertelde vanuit een ziekenhuisbed aan het Chinese persbureau Xinhua dat de boot heel snel kapseisde. Hij klom uit een raam met een reddingsvest in zijn hand, omdat hij niet kan zwemmen. "Daarna werd ik overspoeld door golf na golf na golf", zegt hij. "Ik zei tegen mezelf dat ik vol moest houden." Hij klampte zich vast aan een tak en wist uiteindelijk in de vroege ochtend de kant te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl