NOS Nieuws

Ook in Woerden wordt weer gebouwd

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers / NOS
    Alle huizen van bouwbedrijf Radix & Veerman zijn verkocht
  • Maino Remmers / NOS
    Bouwvakkers in Woerden hebben het hoogste punt bereikt
  • Maino Remmers / NOS
    Timmerman aan het werk op de bouwplaats in Woerden

Door verslaggever Maino Remmers

Maar liefst dertien jaar duurde het voordat de schop eindelijk de grond in kon aan de Torenwal in Woerden. Bouwbedrijf Radix & Veerman bouwt er twaalf stadswoningen, die allemaal zijn verkocht.

"Hier stond een oud schoolgebouw en daar kwam later een koelkastenfabriek in. Omwonenden maakten bezwaar tegen de sloop en ook de gemeente heeft het project enorm vertraagd", zegt Piet Veerman.

We bezochten het bouwbedrijf van de vader en zonen Veerman in september 2013 en toen ging het niet al te best, er moesten mensen ontslagen worden. Maar nu zitten ze net als een groot deel van de sector weer goed in het werk en is in Woerden het hoogste punt van de bouw bereikt.

Hogere prijzen

"Ik weet niet of het een tijdelijke opleving is in de bouw", zegt zoon Oscar die samen met zijn broer Erik aan dit project werkt. Want de regels voor het verkrijgen van een hypotheek worden binnenkort weer strenger en ook de tijdelijke verlaging van de btw van 21 procent naar 6 procent op arbeidskosten zou weer teruggedraaid worden.

"We zien ook dat toeleveranciers de prijzen weer verhogen", zegt vader Piet Veerman. "Neem nou de trappen die in deze stadswoningen moeten komen, die zijn 10 procent duurder geworden. De fabriek die ze maakt, vraagt er gewoon meer voor nu de bouw weer aantrekt."

Ook de timmermannen, die deze ochtend met zware boormachines bezig zijn op de zolderetage, merken dat het weer beter gaat. "Vroeger zat je weleens een hele periode thuis als zzp'er. Dan was er gewoon niks te doen, maar nu heb ik weer volop werk."

Hypotheek

Aanvankelijk ging het niet goed met de verkoop van deze twaalf huizen. Zo hadden mensen wel belangstelling, maar kregen ze het niet rond bij de bank. En als er geen 70 procent verkocht is, kan er niet worden begonnen met de bouw. "Het gaat toch om stadswoningen van zo rond de 2 ton vrij op naam", zegt Piet. Hij reageert overigens wat zuinig op de CBS-cijfers. "Je moet het toch op een langere termijn gaan bekijken", zegt hij.

Regeltjes, daar hebben de Veermannen best last van. "Er gelden zo veel regels in de bouw: van brandwerendheid tot milieuheffingen, veiligheid, welstand. Soms zijn wij daar zo veel tijd mee kwijt waardoor de bouw enorm veel vertraging oploopt. Dan is het beter om gewoon te kunnen beginnen, zoals hier, waar we ook een deel zelf hebben gekocht. Dat gaan we dan verhuren."

Dus hangt er een spandoek op het bouwhek waarop is te zien hoe mooi het allemaal moet worden. Zo'n fotomontage waarop het altijd goed weer is en mensen lachen. Uiteraard een tekst erbij hoeveel er al verkocht zijn, in dit geval dus allemaal. "Dan denken mensen de volgende keer misschien: ik moet opschieten, anders zijn ze allemaal weer weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl