De nieuwbouw van station Utrecht Centraal
NOS Nieuws

'Over de hele linie gaat het beter met de bouw'

Meer omzet, meer nieuwbouw en veel meer vergunningen: de bouwsector bloeit weer op na jaren van diepe crisis. "We hebben het heel erg slecht gedaan, maar deze inhaalslag maakt dat Nederland een van de snelste groeiers is in de Europese Unie", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens hem gaat het over de hele linie beter met de bouw. Dat komt vooral doordat de woningmarkt aantrekt. Mensen durven eerder de stap te zetten om een nieuw huis te kopen. "Dat is voor projectontwikkelaars en bouwers natuurlijk het signaal om ook weer nieuwbouwprojecten te ontwikkelen."

Grote bouwbedrijven blijven vooralsnog een beetje achter bij de groei. Van Mulligen zegt dat ze de afgelopen jaren water bij de wijn moesten doen om grote infrastructuurprojecten binnen te slepen. "Dat ging niet altijd even goed, maar ik denk dat er ook voor die bedrijven nu licht aan het eind van de tunnel is."

Positief beeld

Een smet op de rooskleurige cijfers is dat er meer bouwbedrijven failliet zijn gegaan. Maar dat kan volgens Van Mulligen ook een eenmalige dip zijn: "Als je de bouwers er zelf naar vraagt, zijn ze de laatste twee kwartalen voor het eerst in jaren weer optimistisch."

Bovendien zijn er voor het eerst weer meer vacatures in de bouw en daar zijn de bedrijven zelf ook enthousiast over. "Ik denk dat het al met al wel een positief beeld is", zegt Van Mulligen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl