Verbouwing van een boerderij in Dwingeloo
NOS Nieuws

Bouwsector zit weer in de lift

Na jaren van malaise lijkt het tij te keren voor de bouwsector. De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal met 5 procent hoger dan vorig jaar, staat in de kwartaalmonitor over de bouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral kleine bouwbedrijven, met minder dan tien medewerkers, doen het beter. Hun omzet steeg afgelopen kwartaal met zo'n 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name dakdekkers en metselaars kregen meer werk, sloopbedrijven juist minder.

Grotere bedrijven blijven iets achter. Hun omzet steeg weliswaar, met een kleine 3 procent, maar minder dan vorig jaar.

Nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen zijn weer in trek. Daarvan werden er afgelopen kwartaal 11.468 opgeleverd, 11 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal bouwvergunningen is bijna verdubbeld. Dat betekent dat de nieuwbouw ook de komende jaren blijft groeien.

De bouwsector trekt in Nederland sneller aan dan in andere Europese landen. De bouwproductie steeg met 7,5 procent. Alleen in Zweden groeide de productie harder. In Frankrijk en Italië daalt de productie al jaren onafgebroken.

Toekomst

De goede cijfers bemoedigen ook de ondernemers. Ze hebben weer meer vertrouwen en voor het eerst in vijf jaar zijn ze positief gestemd over de toekomst. Een groot deel verwacht omzetgroei het komende kwartaal.

Het CBS verwacht dat de verbeteringen zullen resulteren in meer werk. Het afgelopen kwartaal kwamen er 7000 vacatures bij, 6000 daarvan werden vervuld; het hoogste aantal in drie jaar.

Alleen het aantal faillissementen is een vlekje op een verder overwegend positief kwartaalbericht. In totaal gingen er 246 bouwbedrijven over de kop, vorig kwartaal waren dat er nog 220. Vooral utiliteitsbouwers, dus bouwers van kantoren en winkels, moesten hun deuren sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl