NOS Nieuws

Strengere grenscontroles in de Italiaanse Alpen

Vluchtelingen bij Italiaanse Alpen gestrand

Zo'n 200 vluchtelingen die op weg waren naar Noord-Europa zijn in de Italiaanse Alpen door de politie tegengehouden. De vluchtelingen, vooral Eritreeërs, wilden per trein naar München, maar hadden geen geldige reispapieren, melden journalisten van persbureau Reuters.

Veel vluchtelingen die in het zuiden van Italië de Europese Unie binnenkomen, proberen verder naar het noorden te reizen op zoek naar werk in landen als Duitsland en Zweden. In Bolzano komen elke dag zo'n 100 tot 140 vooral Afrikaanse vluchtelingen aan die met de trein uit Rome komen, meldde NOS-correspondent Rop Zoutberg al eerder.

Vanwege het Schengenverdrag waarin vrij verkeer van personen is geregeld, zijn er tussen Italië, Oostenrijk en Duitsland geen grenscontroles meer, maar het lijkt erop dat de Schengen-regels tijdelijk zijn opgeschort in verband met een G7-top op 7 en 8 juni in München.

Schengen opgeschort

Volgens correspondent Rop Zoutberg had Duitsland het tijdelijk opschorten van de Schengen-regels om grenscontroles uit te kunnen voeren, al aangekondigd. Het is één van de maatregelen die gewelddadige protesten in München moeten voorkomen.

De vluchtelingen verblijven nu in grote groepen op stations, onder meer in Bolzano, een van de laatste Italiaanse steden op de route over de Alpen via de Brennerpas.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren pleitte er eergisteren voor dat het laten doorreizen van illegale vluchtelingen veel harder moet worden aangepakt. Hij vindt dat Italië het Schengenverdrag overtreedt omdat het de buitengrenzen van de Unie niet goed bewaakt. Hij wil dat Berlijn de kwestie in Brussel aankaart.

Stuwmeer aan illegalen

Omdat Duitsland aan de grens met Oostenrijk strenger is geworden, zijn de Oostenrijkers dat aan de grens met Italië ook. Dat komt vooral doordat de Oostenrijkers bang zijn dat de vluchtelingen in hun land blijven hangen, terwijl ze volgens de regels van de EU asiel moeten vragen in Italië, het land waar ze de EU binnenkwamen.

Vluchtelingenorganisaties zijn bezorgd over de strengere controles in het noorden van Italië, zegt Zoutberg. Ze zijn bang dat rond de grenzen met Duitsland en Oostenrijk een 'stuwmeer' aan illegalen zal ontstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl