De meeste bootvluchtelingen reizen via grensplaatsen als Bolzano door naar andere landen in de EU
NOS Nieuws

Vluchtelingen gaan moeiteloos Italiaanse grens over

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Door correspondent Rop Zoutberg in Bolzano

De Europese Commissie praat woensdag over het plan om een groep van 40.000 vluchtelingen, die nu in Italië en Griekenland verblijven over de Europese Unie te verdelen. Het voorstel stuit op flinke weerstand van een aantal lidstaten.

Intussen blijven de aantallen vluchtelingen door de onafgebroken stroom aan boten groeien. Het overgrote deel van de immigranten wil meteen door naar het noorden van Europa.

Dat geldt ook voor grote groepen vluchtelingen die bij de Italiaanse noordgrens aankomen, meestal per trein of bus. In de grensplaats Bolzano gaat het om honderd tot honderdvijftig mensen per dag. Ze hebben hun treinkaartje voor München op zak, maar geen papieren waarmee ze verder door de Europese Unie kunnen reizen.

'Kunt u mij zeggen welk land het best is om naartoe te gaan?'

Een gezamenlijke politieoperatie van Duitsland, Oostenrijk en Italië wordt ingezet om de vluchtelingen tegen te houden en te voorkomen dat ze in de internationale treinen stappen. Maar in de praktijk komen alle vluchtelingen toch wel de grens over, erkent Mario Deriu van de politiebond Siulp. "We krijgen opdracht iedereen uit de trein te zetten die geen papieren heeft. Dat gaat in de praktijk op grond van huidskleur, hoe mensen eruitzien. Noem het apartheid. Er worden ons geen andere criteria gegeven."

  • Rop Zoutberg / NOS
    Vluchtelingen in Bolzano
  • Rop Zoutberg / NOS
    Hoewel ze geen papieren hebben, komen ze moeiteloos de grens over

"Eenmaal uit de internationale trein gezet, nemen vluchtelingen gewoon de volgende, regionale, trein. Of ze gaan lopend verder, langs de weg of over het spoor. Het is zinloos te denken dat wij met een handjevol politieagenten een vluchtelingenstroom kunnen stoppen. Door ons werk zie je het onvermogen van de Europese politiek", zegt Mario Deriu.

In 2015 kwamen 41.470 nieuwe immigranten Italië binnen. De meeste van deze vluchtelingen komen uit Eritrea (24 procent), Somalië (11 procent) en Nigeria (10 procent). Maar ook groepen vluchtelingen uit Syrië melden zich bij de grensposten aan de Italiaans-Oostenrijkse grens.

Ik heb eigenlijk geen idee waar ik nu naartoe ga.

Eritrese vluchteling in Bolzano

"Ik wil naar Duitsland. Hier is toch geen werk", vertelt een vluchtelingen uit Eritrea op het station van Bolzano. "Sommigen van ons hebben familie in Duitsland, maar ik bijvoorbeeld niet." Papieren om naar Duitsland te reizen heeft hij niet, net zo min als de tientallen andere landgenoten die wachten op hun trein naar München.

Hij kwam pas vier dagen geleden aan Italië na een oversteek vanuit Libië op een boot. "Ik heb tientallen mensen om me heen zien verdrinken. Ik zou gelukkig moeten zijn omdat ik het overleefd heb, maar ik zie steeds weer die beelden van mensen die om me heen in de zee verdwenen." Hij kijkt even om zich heen. "Ik heb eigenlijk geen enkel idee waar ik nu naartoe ga."

Dagelijks komen er zo'n honderd vluchtelingen aan bij de grens in Noord-Italië

Hulpverleners op het station van Bolzano delen voedsel en kleding uit aan de vluchtelingen op de perrons. "Mensen die hier aankomen zijn verdwaasd en gedesoriënteerd", zegt Robert Denfant van de vrijwilligersgroep Voluntarius. "Ze vluchtten voor honger of voor bommen, overleefden het drama op de Middellandse Zee en staan op een dag hier aan de rand van de Italiaanse Alpen. Hun volgende doel is niet anders dan dus de grens over te gaan."

Intercity

Juridisch gezien heeft geen van de vluchtelingen de juiste documenten om Italië te verlaten, weet ook Denfant. "Maar er is niemand die de grens niet overkomt. Er komen hier iedere ochtend ruim honderd immigranten binnen. Aan het begin van de middag zijn die allemaal verdwenen. De politie kan deze mensen niet stoppen."

Voor de groep immigranten die deze ochtend op het station in Bolzano wachten is er een extra gelukje. Het is een feestdag in Duitsland en dus wordt de internationale politiemacht 'gewoon' niet ingezet. Er is eigenlijk geen enkele politieagent als de intercity naar München op spoor 3 binnenkomt. Een paar minuten later is het perron leeg.

Collega-correspondent Ron Linker ging naar het Franse Menton. Daar zijn in de afgelopen 3 maanden 22.000 migranten aangehouden.

'Onbegonnen werk om alle migranten tegen te houden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl