Dagelijks komen er illegale vluchtelingen aan bij de grens in Noord-Italië. Ze reizen vaak via Oostenrijk naar Duitsland
NOS Nieuws

'Pak Italië aan om doorreizen illegale vluchtelingen'

Italië moet veel harder worden aangepakt voor het laten doorreizen van illegale vluchtelingen. Daarvoor pleit de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Hermann (CSU). Hij vindt dat Italië het Schengenverdrag overtreedt en wil dat Berlijn de kwestie in Brussel aankaart.

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn volgens de Beierse minister ongeveer 12.500 illegale immigranten door de Duitse politie bij de grens opgepakt. Verreweg de meesten (11.000) kwamen via Oostenrijk de deelstaat Beieren binnen.

Volgens Hermann functioneren de in het Schengenverdrag afgesproken controles van de buitengrenzen niet. "Dat moeten we niet voor lief nemen", zegt Hermann. "Ook uit veiligheidsoverwegingen is dat op de lange termijn niet acceptabel."

Schengenzone

Hij wijst erop dat de immigranten al door minstens twee Schengenlanden zijn gereisd voordat ze in Duitsland aankomen. Hij wil dat de Duitse regering Rome op de kwestie aanspreekt. In het uiterste geval moeten landen volgens hem uit de Schengenzone treden als ze zich niet aan het verdrag houden.

Italië, Cyprus en Griekenland hebben te maken met tienduizenden vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten die vaak via Libië de Middellandse Zee oversteken om Europa te bereiken. Velen van hen worden niet geregistreerd en reizen zonder papieren door naar andere landen binnen de Europese Unie.

Om de landen rond de Middellandse Zee te helpen heeft de Europese Commissie voorgesteld om de illegale vluchtelingen te verdelen over de andere EU-landen volgens een verdeelsleutel. Over die quotaregeling wordt vandaag in Brussel overleg gevoerd. Nederland zei gisteren nog veel vragen over de voorstellen te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl