De illegale verkoopsite Silk Road werd in 2013 gesloten
NOS Nieuws

Nederlandse internetdrugsbaron krijgt in VS 10 jaar cel

De Nederlandse drugshandelaar Maikel S. is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Hij is schuldig bevonden aan de grootschalige verkoop van drugs via de inmiddels afgesloten website Silk Road.

De 23-jarige S. werd in 2013 in Miami opgepakt en legde vorig jaar een bekentenis af. Hij verdiende miljoenen aan bitcoins met de verkoop vanuit Nederland van onder meer mdma, xtc-pillen, cocaïne, wiet en lsd. Zijn klanten, die hem kenden als 'Supertrips', kwamen uit de hele wereld, maar vooral uit de VS.

Schaamte

Vorig jaar sloot S. een deal met de Amerikaanse justitie. Hij mag zijn straf, of een deel daarvan, daarom waarschijnlijk in Nederland uitzitten.

S. vertelde de rechter gisteren volgens de Chicago Sun Times dat hij zich diep schaamde. Hij verklaarde zijn acties te hebben gerechtvaardigd met het argument dat zijn kopers zelf besloten om drugs te gebruiken.

Meer drugsdealers veroordeeld

Silk Road werd in oktober 2013 gesloten na de arrestatie van de grote man achter de site, Ross William Ulbricht. Hij werd in februari van dit jaar veroordeeld. Vandaag hoort hij zijn straf.

Ook Ulbricht heeft spijt betuigd over wat hij nu "een zeer kostbaar en naïef idee" noemt. Volgens hem heeft hij een verschrikkelijke vergissing begaan waarmee hij zijn toekomst heeft geruïneerd.

Hij beloofde beterschap en smeekte hem geen levenslang te geven. "Alstublieft, geef me nog een beetje licht aan het eind van de tunnel, een reden om te dromen van betere tijden", zo schreef hij.

In maart kreeg een andere topdealer op Silk Road 5 jaar cel. Deze Steven Sadler verkocht voor meer dan een miljoen dollar aan drugs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl