US Attorney, Southern District of New York
NOS Nieuws

Jarenlange celstraf voor oprichter Silk Road

De oprichter van Silk Road, een online handelsplaats voor criminele goederen, moet jarenlang de cel in. Een jury oordeelde dat Robert Ulbricht (30) zich schuldig heeft gemaakt aan meerdere drugsvergrijpen.

Via Silk Road werden op grote schaal illegale goederen verhandeld, zoals drugs, wapens en valse identiteitspapieren. Doordat de site gebruikmaakte van het zogeheten Tor-netwerk, was de identiteit van gebruikers niet te achterhalen. Door in Bitcoins af te rekenen, bleef de anonimiteit verder gewaarborgd.

Nederlandse xtc

De politie kwam de site in 2011 toch op het spoor toen een lading xtc uit Nederland werd onderschept in Chicago. De politie infiltreerde de criminele marktplaats en ontdekte dat Ulbricht onder de naam Dread Pirate Roberts (een verwijzing naar de film The Princess Bride) de touwtjes in handen had.

Ulbricht werd in 2013 opgepakt toen hij via een computer in een bibliotheek in San Francisco was ingelogd op het netwerk. Ulbricht gaf toe dat hij de site had opgericht als "economisch experiment", maar beweerde dat hij de leiding had overgedragen toen drugshandelaren de marktplaats ontdekten.

Toen de site werd opgedoekt door de Amerikaanse justitie was er al voor ruim 200 miljoen dollar aan contrabande verhandeld; Ulbicht had daar 18 miljoen dollar aan commissie aan Bitcoins mee verdiend.

Levenslang?

Ulbricht krijgt op 15 mei te horen wat de strafmaat wordt. De minimale straf is 20 jaar, maar levenslang dreigt. Bovendien loopt er nog een rechtszaak tegen hem: hij zou opdracht hebben gegeven vijf vijanden van Silk Road uit de weg te ruimen.

De Nederlandse drugshandelaar die de zaak per ongeluk aan het rollen bracht, sloot vorig jaar een deal met de Amerikaanse justitie. Hij kreeg 15 jaar cel, maar mag zijn straf grotendeels in Nederland uitzitten.

Ulbrichts advocaat heeft al gezegd in hoger beroep te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl