The Daily Dot

Topdealer Silk Road krijgt vijf jaar cel

Een van de topdealers van de online marktplaats Silk Road moet vijf jaar de cel in. Steven Sadler - a.k.a. Nod - verkocht voor meer dan een miljoen dollar cocaïne, heroïne en meth via Silk Road.

In 2013 werd Silk Road, een online marktplaats met vooral drugs en wapens, door de FBI offline gehaald. Oprichter Ross Ulbricht werd dit jaar veroordeeld tot meerdere jaren cel, maar er waren natuurlijk ook veel handelaren actief op de site.

Nod was een van de topdealers. Ooit een talentvolle ICT'er die 180.000 dollar per jaar verdiende. Maar na een paar jaar koos hij uit verveling en ontevredenheid voor het online criminele pad.

Het zit me behoorlijk dwars dat de maatschappij me nu als een slecht persoon ziet.

Steven Sadler

Post

Het leveren van de drugs ging via de post. Sadler deed het online werk, zijn vriendin Jenna Smith handelde de post af. Het is een methode die de Amerikaanse rechter zorgen baart: "We zullen niet toestaan dat het internet misbruikt wordt om de veiligheid van burgers in gevaar te brengen. Zoals ook deze zaak laat zien, heeft het geen zin om je te verstoppen in het Dark Net".

Toen de politie zijn appartement in juli 2013 binnenviel, vonden ze onder meer een kilo coke en heroïne en 400 gram meth. Daarnaast vond de politie een semi-automatisch wapen onder Sadlers matras en namen de agenten een BMW en meer dan 4000 dollar in beslag.

Voordat Ulbricht werd opgepakt, had de politie Sadler al in de smiezen. Sadler sloot een deal met de FBI waarbij hij als informant werkte. Toen Ulbricht vastzat was Sadler als informant niet zo interessant meer, dus werd ook hij opgepakt.

Rise and fall

De dealer kwam uiteindelijk op borgtocht vrij, maar hij mocht de staat niet uit. Hij was het niet eens met de voorwaarden van zijn informantendeal en had ook geen zin in een rechtszaak. Dus koos hij het hazenpad. Bij The Daily Dot belden ze met hem tijdens zijn vlucht. Urenlange telefoongesprekken, tot hij op een gegeven moment van de radar verdween.

Zijn leven viel uit elkaar: hij verloor zijn vrijheid en inkomen, maar mocht ook zijn vriendin niet meer spreken. Z'n online reputatie ligt in duigen. "Het zit me behoorlijk dwars dat de maatschappij me nu als een slecht persoon ziet."

Uiteindelijk werd Sadler toch opgepakt. Het hele verhaal, the rise and fall, lees je hier.

Deel artikel: