NOS Nieuws

Zeven FIFA-officials opgepakt in Zürich

Gearresteerde FIFA-officials worden afgevoerd

In Zwitserland zijn zeven functionarissen van de wereldvoetbalbond FIFA opgepakt, onder wie twee van de zeven vice-voorzitters.

De Zwitserse autoriteiten willen de zeven op verzoek van de FBI uitleveren aan de Verenigde Staten, waar ze worden verdacht van corruptie, onder meer bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 en bij de verkoop van televisierechten. Ook zou er sprake zijn van malversaties bij marketingdeals.

De Zwitserse politie deed een inval in het Baur au Lac-hotel in Zürich. FIFA-bestuurders zijn in Zürich bijeen voor de jaarvergadering. De verdachten werden via een zijdeur van het hotel meegenomen. Ze waren niet geboeid.

De FIFA bestaat uit zes regionale confederaties. Volgens The New York Times zijn de meeste verdachten lid van de Concacaf-federatie, waar de voetbalbonden in Noord-, Midden-Amerika en het Caribisch gebied bij zijn aangesloten. Onder de verdachten is ook Eduardo Li, een functionaris uit Costa Rica.

Volgens de krant liep een agent het hotel uit met bewijszakken waar geld en medicijnen in leken te zitten.

Steekpenningen

Volgens de Zwitserse justitie worden de functionarissen ervan verdacht dat ze sinds begin jaren negentig steekpenningen hebben aangenomen van mediabedrijven en sportmarketingondernemingen. Het zou gaan om meer dan 100 miljoen dollar.

In ruil voor het geld zouden de verdachten de uitzendrechten en sponsorcontracten hebben verdeeld. De betalingen liepen onder meer via Amerikaanse banken.

  • EPA
    Eduardo Li (l), een van de opgepakte officials, met Sepp Blatter tijdens het WK in 2014
  • AFP
    Jeffrey Webb, vice-voorzitter van de FIFA, behoort tot de gearresteerden
  • AFP
    Eugenio Figueredo, vice-voorzitter van de FIFA, is ook gearresteerd

FBI

In de VS is de FBI al drie jaar bezig met een onderzoek naar ongeoorloofde praktijken bij de FIFA. Door een nieuwe Amerikaanse wet kunnen verdachte geldstromen sinds kort beter in kaart worden gebracht.

"We zijn verbijsterd over hoe lang dit door kon gaan en hoe het bijna elk deel van de FIFA heeft geraakt. Het lijkt erop of de corruptie was geïnstitutionaliseerd", zegt de FBI tegen de krant.

Om 16.30 uur Nederlandse tijd geeft de Amerikaanse aanklager samen met een woordvoerder van de FBI een persconferentie in New York.

Blatter

FIFA-voorzitter Sepp Blatter geldt volgens The New York Times niet als verdachte en is niet opgepakt. Toch wordt het onderzoek ook gezien als een ernstige bedreiging voor de positie van de Zwitser.

Vrijdag wordt de nieuwe FIFA-voorzitter gekozen. Blatter wil een vijfde termijn en geldt als favoriet. Na het afhaken van Luis Figo en Michael van Praag is de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein de enige uitdager van Blatter.

Van Praag is op dit moment in de Poolse hoofdstad Warschau. Hij heeft het nieuws pas net gehoord en kan nog niet inhoudelijk reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl