NOS Voetbal

Vice-voorzitter Webb onder FIFA-arrestanten

  • EPA
    Jeffrey Webb in 2012 bij zijn verkiezing tot voorzitter van de Concacaf
  • EPA
    Eduardo Li

Volgens de Zwitserse justitie worden de functionarissen ervan verdacht dat ze sinds begin jaren negentig steekpenningen hebben aangenomen van mediabedrijven en sportmarketingondernemingen. Het zou gaan om meer dan 100 miljoen dollar. Het is de bedoeling dat ze op verzoek van de FBI worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Ook de functionarissen Eduardo Li en José Mara Marin zijn door de politie weggevoerd uit het hotel. Li is een Costa Ricaanse voetbalfunctionaris die vrijdag zitting zou gaan nemen in het Uitvoerend Comité van de FIFA. Marin was van 2012 tot vorige maand de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond.

Verder zijn voorzitter Rafael Esquivel van de Venezolaanse voetbalbond, Julio Rocha (oud-president van de Nicaraguaanse voetbalbond) en Concacaf-functionaris Costas Takkas in Zürich aangehouden.

Dit zijn de verdachte bestuurders van de FIFA

Aanklacht telt veertien namen

In totaal heeft de Amerikaanse justitie veertien mensen aangeklaagd. Een andere prominente naam op de lijst is Jack Warner, voormalig lid uit Trinidad en Tobago van het Uitvoerend Comité van de FIFA. Warner werd in 2011 op non-actief gesteld na beschuldigingen van corruptie en nam vervolgens ontslag. In 2013 wees een onderzoek van de Concacaf uit dat de oud-voorzitter zich schuldig had gemaakt aan fraude.

Ook de Paraguyaan Nicolás Leoz, voormalig voorzitter van de Conmebol, staat op de lijst, alsmede vier medewerkers van de afdeling sportmarketing van de FIFA: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis. Ook is een verdachte aangeklaagd die als tussenpersoon bij illegale betalingen zou hebben gefungeerd: José Margulies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl