De FIFA-bestuurders komen vrijdag bijeen om een nieuwe voorzitter te kiezen
NOS Nieuws

'Mogelijk de grote klapper waar iedereen op wachtte'

"De Amerikaanse FBI is al zeker vijf jaar bezig met een onderzoek naar de FIFA", zegt sportredacteur Edwin Schoon, die voor de NOS de FIFA volgt. "Het lijkt erop dat dit de grote klapper is waar heel veel mensen al jaren op wachten."

De Zwitserse politie pakte vanochtend enkele FIFA-officials op in Zürich. Zwitserland wil hen uitleveren aan de VS, waar ze worden verdacht van corruptie. De officials zouden fraude hebben gepleegd rond de toewijzing van WK's en de verkoop van televisierechten.

Het net rond de FIFA lijkt zich te sluiten.

Redacteur Edwin Schoon

Volgens Schoon is het FBI-onderzoek naar de FIFA de laatste weken in een stroomversnelling terechtgekomen. "Sinds een aantal weken is er in de VS een nieuwe wet van kracht", zegt Schoon in het NOS Radio 1 Journaal. "Die wet maakt het voor de FBI mogelijk om betalingsverkeer dat mogelijk niet in de haak is en via Amerikaanse banken verloopt, te onderzoeken."

"Ook e-mailverkeer over dergelijke transacties dat via Amerikaanse servers verloopt, mag de FBI nu onderzoeken. Het hele net rond de FIFA lijkt zich hiermee nu te sluiten."

FIFA-vergadering

Het moment van de arrestaties is geen toeval, zegt Schoon. "Alle FIFA-bestuurders zijn op dit moment bijeen in Zürich voor de verkiezing van de nieuwe voorzitter aankomende vrijdag. Desondanks was er geen enkel signaal van deze actie, maar zo werkt de FBI wel vaker. De Zwitserse autoriteiten werken mee aan de aanhoudingen, dus achter de schermen moeten Zwitserland en de FBI al veel langer hebben samengewerkt om deze actie voor te bereiden."

FIFA-baas Blatter zou volgens de berichten niet opgepakt zijn. "Dat zou natuurlijk de allergrootste vis zijn voor de FBI", zegt Schoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl