Een deel van het historisch erfgoed bij de stad Palmyra
NOS Nieuws

Historische stad Palmyra valt in handen van IS

Uit Syrië komen steeds meer berichten dat de stad Palmyra helemaal of bijna helemaal in handen is gevallen van IS. Om de stad is dagenlang zwaar gevochten.

Ook omdat het Syrische regeringsleger heeft laten weten dat het zich heeft teruggetrokken, is de definitieve val van de stad een kwestie van tijd, zegt correspondent Sander van Hoorn.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Londen, dat gebruikmaakt van een netwerk van lokale contacten, bevestigt dat IS-strijders ver in de stad zijn doorgedrongen.

Evacuatie

In het afgelopen weekend slaagden pro-regeringsmilities er nog in om IS terug te dringen, maar het jihadleger begon daarop een nieuw offensief om Palmyra in handen te krijgen.

Vandaag werden inwoners van de stad geëvacueerd nadat honderden standbeelden al in veiligheid waren gebracht. De angst bestaat dat IS allerlei oudheden in Palmyra zal verwoesten, zoals eerder is gebeurd, onder meer in Irak.

Gevechten Palmyra

Het strategische belang van Palmyra is groot, omdat de stad aan een belangrijke bevoorradingsroute ligt. Ook omdat er in het gebied een aantal grote olie- en gasvelden zijn, is er al tijden een actief front in de strijd tussen Syrische troepen en strijders van IS, zegt correspondent Sander van Hoorn.

Er zijn ook verschillende legerbases niet ver van Palmyra. IS hoopt die ook in handen te krijgen, inclusief het militair materieel en de wapens die er opgeslagen liggen.

Correspondent Sander van Hoorn over Palmyra

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl