NOS Nieuws

1433 Britten verdacht van seksueel misbruik kinderen

De Britse politie doet onderzoek naar 1433 Britten en instellingen die betrokken zouden zijn bij kindermisbruik. Onder de verdachten zijn veel bekende Britten.

Van de verdachten zijn er 135 afkomstig uit de radio-, tv- of filmwereld. Behalve deze prominenten zijn er 76 politici, 43 mensen uit de muziekindustrie en 7 mensen uit de sportwereld onderwerp van onderzoek. Ook 666 instellingen zijn betrokken bij een of meerdere onderzoeken, waaronder 154 scholen, 75 opvanghuizen en 40 religieuze instellingen.

2000 Kindermisbruik Engeland

Er zitten bekende Britten bij van wie we al wisten dat ze betrokken zijn bij dit soort praktijken, zoals Gary Glitter en Max Clifford.

Correspondent Anne Saenen

De cijfers zijn een tussenstand van het onderzoek dat de nationale Britse politie is gestart naar alle zedenzaken. Onder de naam 'Operation Hydrant' heeft de nationale politie lokale korpsen verzocht informatie te delen over zedenzaken waar ze nu aan werken.

Met het overzicht wil de nationale politie een informatiepunt starten. Daar kunnen lokale korpsen terecht voor informatie, advies en goede praktijkvoorbeelden.

Gary Glitter

NOS-correspondent Anne Saenen zegt dat er geen nieuwe namen van bekende verdachten naar buiten zijn gekomen. "Het cijfer van 1433 verdachten is een optelsom van allerlei zaken. Er zitten bekende Britten bij van wie we al wisten dat ze betrokken zijn bij dit soort praktijken, zoals Gary Glitter en Max Clifford."

De politie komt volgens haar met de informatie naar buiten om het vertrouwen van slachtoffers te winnen. "Rechercheurs moeten de komende jaren aan de slag om de kijken welke beschuldigingen kunnen leiden tot vervolging."

Jimmy Saville

Het aantal meldingen dat bij de politie binnenkomt over seksueel misbruik is sinds 2012 gestegen met 71 procent. Commissaris Simon Bailey zei dat er geen twijfel over bestaat dat de stijging te maken heeft met de zaak-Jimmy Savile.

Na de dood van de in 2011 overleden BBC-presentator werd duidelijk dat hij honderden kinderen heeft misbruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl