NOS Nieuws

Britten keken massaal weg bij kindermisbruik

Britten keken weg van misbruik

Door correspondent Tim de Wit

Uit een rapport van een onderzoekscommissie in Oxfordshire blijkt vandaag dat daar de afgelopen 15 jaar 370 kinderen zijn misbruikt. Vorige week verscheen het zoveelste rapport over het immense misbruik van de inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile. En vorig jaar kwam aan het licht dat in het stadje Rotherham 1400 kinderen structureel zijn misbruikt. Wat schuilt er achter deze incidenten van massaal kindermisbruik in het Verenigd Koninkrijk?

"Een cultuur van ontkenning", noemt de Britse kinderombudsman Anne Longfield het.

Keer op keer blijken autoriteiten klachten van misbruikte meisjes en jongens niet serieus te nemen, concluderen onderzoekscommissies. "Het lijkt wel alsof kindermisbruik systematisch is genegeerd. Dat moet veranderen", zei Longfield tegen de BBC.

Vernietigend

In het geval van Oxford zouden volgens een getuigenverklaring in het rapport negen van de tien betrokken hulpverleners op de hoogte zijn geweest van het massale kindermisbruik. Niemand ondernam actie.

De onderzoekscommissie is vernietigend over leraren, hulpverleners en politie. De commissie noemt het schokkend dat het misbruik ongestoord kon doorgaan.

Savile

Ook uit het nieuwste rapport over BBC-presentator Jimmy Savile blijkt dat verpleegkundigen in een ziekenhuis, waar hij tientallen mensen - voornamelijk kinderen - seksueel misbruikte, klachten totaal niet serieus namen. Savile werd, omdat hij veel geld ophaalde voor ziekenhuizen, bejubeld. Zoiets zou hij nooit doen, was de heersende opvatting.

Daarom stelt premier Cameron vandaag voor ook betrokken instanties en hulpverleners te straffen als blijkt dat ze klachten van kindermisbruik hebben genegeerd. In zijn wetsvoorstel zouden leraren, politieagenten of hulpverleners tot maximaal vijf jaar de cel in gaan. Labour, de grootste oppositiepartij, wil zelfs nog hardere straffen.

Nationale bedreiging

Professor Alexis Jay onderzocht het massale misbruik in Rotherham. Ook daar hielden politie en gemeenteraadsleden het kindermisbruik stil, omdat de daders veelal van Pakistaanse komaf waren. Uit angst voor racisme of om als racist te worden weggezet, veegden de autoriteiten in Rotherham het onder het tapijt.

Zij vreest dat Rotherham en Oxfordshire geen uitzonderingen zijn. "Er is veel meer aan de gang dan we ons realiseren en het zou ook nu nog kunnen gebeuren. Daarom is er een enorme cultuuromslag nodig", zei Jay in een interview.

NOS Correspondent Tim de Wit over het misbruikschandaal

Premier Cameron wil kindermisbruik daarom als ‘nationale bedreiging’ beschouwen, zodat de politie nieuwe zaken veel meer urgentie moet geven en het als georganiseerde misdaad moet behandelen.

Er loopt ook nog een onderzoek door de Londense politie naar hooggeplaatste politici. Ook binnen Westminster zou in de jaren zeventig en tachtig, op grote schaal kinderen zijn mishandeld en misbruikt.

"Als die beschuldigingen waar zijn, is het een van de grootste schandalen uit moderne Britse geschiedenis", schreef The Guardian enkele maanden geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl