NOS Nieuws

'Misbruikzaak-Savile veroorzaakt domino-effect'

'Kindermisbruik werd verdoezeld'

"Steeds meer slachtoffers van misbruikzaken in Groot-Brittannië durven hun verhaal te doen", zegt correspondent Tim de Wit. "Het lijkt erop dat de zaak rondom BBC-presentator Jimmy Savile, die honderden kinderen misbruikte, een domino-effect heeft veroorzaakt."

In Londen gaat een onafhankelijke politiecommissie onderzoek doen naar het verdoezelen van kindermisbruik binnen het politiekorps van de stad. Er worden veertien zaken onderzocht die speelden tussen 1970 en 2005. Allemaal hebben ze te maken met seksueel misbruik van kinderen en er zou sprake zijn van corruptie op het hoogste niveau.

Het zou niet het eerste geval van verdoezeling van seksueel misbruik zijn. Twee weken geleden kwam een grote zaak in Oxfordshire aan het licht, die door de autoriteiten nooit serieus werd genomen. Een jaar geleden dook in Rotherham al een soortgelijk verhaal op. Sinds de zaak-Savile lijkt het hek van de dam.

De Britse doofpot zat jarenlang dicht, maar gaat nu langzaam open.

Correspondent Tim de Wit

"Als je alles op een rij zet, kun je spreken van een bepaalde cultuur binnen de politie. Daar is jarenlang de verkeerde kant op gekeken", zegt De Wit. "Er is jarenlang van alles in de doofpot gestopt in Groot-Brittannië, maar er komt nu steeds meer naar buiten."

Volgens De Wit is het niet eenvoudig om aan te tonen dat de autoriteiten al deze zaken bewust onder de pet hielden. "Het zijn stuk voor stuk zware beschuldigingen en er is veel onderzoek en verhoor nodig om deze verhalen hard te maken."

De zaak die vandaag aan het licht kwam is volgens De Wit extra saillant. "De politie en de politiek zouden enkele van deze dossiers bewust stil hebben gehouden. Daarmee werd voorkomen dat politici en hoge politiemensen die er eventueel bij betrokken waren, zouden worden onderzocht. Dat zou betekenen dat kindermisbruik tot in de hoogste politieke kringen voorkwam. Men wist ervan, maar niemand deed er iets aan."

Nieuwe confrontaties

Het kan nog wel even duren voordat de commissie die de zaken binnen de Londense politie onderzoekt met het eerste rapport komt. "Wellicht zal er pas volgend jaar een eerste rapport komen", verwacht De Wit.

Dat hoeft niet te beteken dat het tot die tijd stil zal blijven. "Er lopen nog veel onderzoeken naar andere misbruikschandalen. De Britten zullen de komende tijd dus nog regelmatig geconfronteerd worden met nieuwe feiten en verhalen over kindermisbruik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl