NOS NieuwsAangepast

Misbruik Rotherham: politiechef weg

De politiechef die een omstreden rol speelde in het kindermisbruikschandaal in het Britse Rotherham is alsnog opgestapt.

In die stad in Midden-Engeland werden tussen 1997 en 2013 zo'n 1400 kinderen misbruikt, terwijl de politie al die tijd waarschuwingen negeerde.

Nadat eind augustus de omvang van het schandaal duidelijk werd, kwam politiecommissaris Shaun Wright onder grote druk te staan om te vertrekken. Wright hield tot vandaag vol dat zijn aanblijven in het belang van de slachtoffers was.

Toezicht

Hij zei vanmorgen toch te vertrekken omdat "alle aandacht moet uitgaan naar hulp aan de slachtoffers en de vervolging van de schuldigen". En niet naar zijn besluit om in functie te blijven.

Als politiecommissaris was het Wrights taak om toezicht te houden op de politiekorpsen in het graafschap South Yorkshire en te bepalen op welke zaken de politie zich moet concentreren.

Pakistanen

Stadsbestuur, politie en hulpverleners hebben volgens de onderzoekers in deze zaak "flagrante fouten" gemaakt door niets te doen met alle aanwijzingen en bewijzen die hen door de jaren heen bereikten.

De daders, bijna allemaal afkomstig uit de Pakistaanse gemeenschap, bedreigden, mishandelden en misbruikten hun jonge slachtoffers. Enkele daders zijn veroordeeld, maar de meeste verdachten werden de afgelopen jaren wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl