ANP
NOS Nieuws

Shell-aandeelhouder ABP tegen boren Alaska

Shell-aandeelhouder APG wil dat de oliemaatschappij de plannen voor het boren naar olie in gas bij Alaska bevriest. APG is de vermogensbeheerder van ambtenarenpensioenfonds ABP en met een belegd vermogen van 1 miljard euro in Shell één van de grotere aandeelhouders.

APG maakt dit vandaag kenbaar op de aandeelhoudersvergadering van Shell in Den Haag.

Desastreus

"De baten van boren in de Arctische zee zijn onzeker, terwijl de potentiële risico's desastreus kunnen zijn, zowel financieel als reputationeel", zegt een woordvoerder.

Milieuorganisaties zijn fel tegen de plannen van Shell in het Noordpool-gebied. Ze vrezen grote schade aan het milieu.

Alternatief

Volgens APG biedt de overname van British Gas een beter alternatief om investeringen te doen. "Daarvan zijn de baten veel duidelijker en de risico's veel kleiner." Shell kondigde begin april aan de Britse gasproducent Britsh Gas in te lijven voor 64 miljard euro.

Topman Ben van Beurden zei op de aandeelhoudersvergadering vandaag dat Shell na twee jaar van voorbereidingen klaar is om deze en volgende zomer te boren in de Chukchi Zee in Alaska. Twee jaar geleden stopte Shell met proefboringen na een ongeluk met een boorschip.

Vorige week kwam Shell een stap dichterbij het krijgen van toestemming voor de boringen toen het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken duizenden bezwaren tegen de plannen afwees.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl