Het Shell-boorplatform Kulluk liep in 2013 aan de grond
NOS Nieuws

Shell dichter bij boren in Noordpoolgebied

Shell heeft een belangrijke horde genomen bij het verkrijgen van toestemming voor olie- en gasboringen in het Noordpoolgebied bij Alaska. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft duizenden bezwaren tegen plannen voor boringen in de Tsjoektsjenzee afgewezen. Voordat het bedrijf begint, moeten andere overheidsinstanties nog wel een vergunning afgeven.

Milieugroepen, waaronder Greenpeace, hebben grote druk op de regering-Obama uitgeoefend om offshore-boringen in het Noordpoolgebied af te wijzen. Volgens milieuorganisaties kan de schade aan flora en fauna bij een ongeluk bij Alaska veel groter worden dan die bij het ongeluk op het BP-olieplatform in de Golf van Mexico, in 2010. Bij dat ongeluk kwamen elf mensen om en stroomden miljoenen liters ruwe olie in zee.

Een woordvoerder van Shell noemt het besluit een "belangrijke mijlpaal" en een teken dat de toezichthouders vertrouwen hebben in het plan voor boringen in de Tsjoektsjenzee. Mogelijk kan het bedrijf deze zomer al beginnen, maar dan moeten wel alle vergunningen op tijd binnen zijn.

In eerste instantie kreeg Shell in 2012 al toestemming om in het Noordpoolgebied naar olie en gas te boren. Dat kwam er niet van, onder andere doordat twee boorinstallaties aan de grond liepen. In 2013 zei het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat eerst alle veiligheidsproblemen moesten worden opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl