ANP
NOS Nieuws

'Wildwest' bij schietpartijen eerder regel dan uitzondering

De schietpartij in Amsterdam-West vannacht is de zoveelste waarbij de daders buitensporig geweld niet schuwen. Bij de vuurgevechten wordt gebruik gemaakt van automatische wapens en vliegen kogels in het rond. Al vaker heeft de politie laten weten dat ze bang zijn dat omstanders het slachtoffer worden.

Zo'n gewelddadige aanslag is er op de avond van 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt. Om 22.30 uur wordt er geschoten op twee jongens van Marokkaanse afkomst. De auto van de twee wordt doorzeefd met kogels, net als andere geparkeerde auto's, huizen en een woonboot. Daar vloog een kogel rakelings over het bed van een jongetje, die daar die avond toevallig niet sliep.

Een ander voorbeeld van een aanslag met grof geweld is die op de crimineel Gwenette Martha in mei vorig jaar. Zijn lichaam vertoonde meer dan 80 kogelgaten. Hij werd waarschijnlijk met meerdere automatische wapens beschoten. Een man die naast Martha liep werd niet beschoten en kon wegrennen.

Bijna een half jaar later brengen criminelen met een explosief een auto met twee mannen erin tot stilstand. Daarna wordt er op ze geschoten vanuit een andere auto. Een van de mannen raakt ernstig gewond, de ander niet.

Gewelddadige liquidaties in onderwereld

Verwisseling

Het zijn voorbeelden van aanslagen waarbij op wonderbaarlijke wijze geen onschuldige omstanders slachtoffers zijn geworden. Maar soms gaat het mis, in veel gevallen omdat de daders het slachtoffer voor iemand anders aanzien.

Zo wordt begin 2014 een man in Berkel en Rodenrijs op straat doodgeschoten als hij een rondje met zijn honden loopt. Het blijkt Rob Zweekhorst, directeur personeelszaken van een GGZ-instelling. De man die mogelijk wel het doelwit was, woont ook in Berkel en Rodenrijs.

Op 14 januari 2015 wordt een vrouw van Turkse afkomst doodgeschoten op een balkon in de Amsterdamse wijk Geuzenveld. Volgens de politie is er gericht op de vrouw geschoten, maar hebben de daders zich vergist. De daders schieten met een automatisch wapen. Auto's worden geraakt, ruiten sneuvelen. De schoonzoon van de vrouw, Mehmet D., was waarschijnlijk het beoogd doelwit.

Eind januari wordt er weer iemand doodgeschoten in Amsterdam, ditmaal in Osdorp. Het slachtoffer is een 37-jarige man uit Ghana die in de hoofdstad verbleef. Bij de schietpartij gebruiken de daders een automatisch wapen. Uit het onderzoek naar de moord blijkt dat de man geen banden heeft met de zware criminaliteit en dat het weer gaat om een persoonsverwisseling.

In september vindt de politie weer een dode man in Osdorp. Het slachtoffer is door kogels om het leven gekomen, zegt de politie. Weer blijken de daders de man voor iemand anders te hebben aangezien.

Afgelopen nacht

Onschuldige slachtoffers of niet, bij alle aanslagen is buitensporig geweld gebruikt. En het einde lijkt nog niet in zicht. Bij de schietpartij van afgelopen nacht werd waarschijnlijk ook gebruik gemaakt van automatische wapens. Een geparkeerde auto, een tram, een supermarkt en twee banken werden geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl