NOS Nieuws

Onderwater-homo moet Russische duikboten verjagen

Homo-matroos tegen Russische duikboten

Een Zweedse vredesorganisatie heeft een ludieke actie bedacht om Russische duikboten, die regelmatig in Zweedse wateren worden gesignaleerd, af te schrikken. De organisatie heeft een neonbord onder water geplaatst waarop een dansende zeeman te zien is die slechts gekleed is een zwembroek en schokkende bewegingen maakt met zijn heupen.

Daarbij is zowel in het Russisch als in het Engels de tekst geplaatst: Welkom in Zweden. Gay sinds 1944. Dat is het jaar dat homoseksualiteit in Zweden werd gelegaliseerd.

Voor het geval de Russische duikbootbemanning het bord niet ziet, zendt het bord ook een morse-signaal uit: This Way If You're Gay. De dansende zeeman zou afschrikkend werken omdat in Rusland iedere vorm van 'homopropaganda' bij wet verboden is.

Het bord is in de Oostzee geplaatst op de plek waar de Russische onderzeeërs gespot zouden zijn.

Gaypride

Volgens The Swedish Peace and Arbritration Society (SPAS) is de homoseksuele zeeman een veel goedkopere methode om Zweden te beschermen tegen Russische duikboten dan de patrouilles en zoektochten van de Zweedse marine. Die zijn tot nu toe zonder succes gebleven.

"Als er een duikboot langskomt die de dansende zeeman hoort of ziet, dan is de bemanning bij deze uitgenodigd om met ons mee te gaan naar de Gaypride op 1 augustus in Stockholm", schrijft SPAS in een persbericht.

Het bord is ook bedoeld als uitdaging aan de Zweedse regering om na te denken over vreedzamere oplossingen om het land te beschermen, zonder militair ingrijpen.

  • The Swedish Peace and Arbitration
    Het bord zendt ook een morsesignaal uit: 'This Way If You're Gay'
  • The Swedish Peace and Arbitration
    Het neonbord wordt geplaatst op een plek waar Russische onderzeeërs gespot zouden zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl