Een mijnenveger en een marineschip tijdens de zoekactie
NOS Nieuws

Zweden stopt met zoektocht onderzeeër

Zweden stopt met de zoektocht naar een mysterieuze onderzeeër. De marine heeft veel schepen en andere voertuigen teruggeroepen, staat in een verklaring van defensie in Zweden. Er is geen duikboot gevonden.

"Het was een dure operatie die veel van de bemanningsleden eiste", zegt NOS-correspondent Rolien Creton. "Er zijn vijftien militaire schepen en helikopters ingezet. Ruim 200 mariniers waren dag en nacht bezig met de zoektocht. Dat is niet meer vol te houden."

Woensdag trok Zweden ook al een deel van de schepen terug. De plaatsvervangend operationeel commandant van de Zweedse strijdkrachten, Anders Grenstad, zei vanochtend dat er nog wel kleinere eenheden overblijven die vanaf land het gebied in de gaten houden.

Ook vraagt de Zweedse overheid het publiek om aan de kust waakzaam te zijn. Mensen moeten met een smartphone filmen als ze iets zien. Defensie heeft nog steeds geen idee om wat voor onderzeeboot het gaat. Grenstad denkt dat het een mini-onderzeeboot is, omdat hij dicht bij de kust is gesignaleerd.

De Zweedse overheid wil er alles aan doen om te laten zien dat ze dit niet zomaar laat gebeuren.

NOS-correspondent Rolien Creton
Zweden stopt met zoektocht naar onderzeeer

"Zweden neemt de zaak hoog op", zegt correspondent Creton. "Dit jaar worden steeds meer duikboten in de Oostzee gesignaleerd, waarbij het moeilijk is uit te vinden van wie ze zijn. Ook heeft Zweden verschillende malen te maken gehad met Russische militaire vliegtuigen die een schijnaanval op Zweeds territorium uitvoerden. De overheid wil er daarom alles aan doen om te laten zien dat ze dit niet zomaar laat gebeuren."

Rusland

Een week lang heeft de Zweedse marine gespeurd naar de onderzeeër. Er werd gezocht tussen de duizenden Zweedse eilanden.

De boot werd voor het eerst gezien in de wateren bij Stockholm. Verschillende burgers maakten zelfs foto's. Volgens Zweedse media kwam de onderzeeër uit Rusland, maar de Russische regering ontkent dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl