De ministers Koenders (L) en Asscher hebben achter de schermen druk onderhandeld met Marokko
NOS Nieuws

Akkoord met Marokko dichtbij

Minister Asscher van Sociale Zaken verwacht binnen enkele weken een akkoord met Marokko over de sociale zekerheid. Nederland zet daarom de procedure stop die een eind zou maken aan het zogenoemde sociale zekerheidsverdrag. Marokko vangt per direct weer illegalen vanuit Nederland op. Dat laten beide landen weten in een gezamenlijke verklaring.

Minister Asscher: “Na een lange impasse zit er nu eindelijk schot in de zaak. We kennen een lange vriendschapsband van 400 jaar met Marokko, het heeft mijn voorkeur het verdrag in overleg te wijzigen in plaats op te zeggen.”

Onderwerp van het conflict zijn de uitkeringen die Nederland betaalt aan Marokkaanse burgers die weer in Marokko zijn gaan wonen. Volgens Nederland moeten die uitkeringen met 40 procent omlaag. Marokko vindt dat ze net zo hoog moeten blijven als in Nederland. Asscher dreigde op het laatst het hele verdrag op te zeggen, waardoor het recht op bepaalde uitkeringen in Marokko zou komen te vervallen.

Oude dag

Volgens Mohamed Sayem van Stichting Steun Remigranten in Marokko hebben remigranten veel vragen naar aanleiding van het bericht. "Ze voelden zich gesterkt door Marokko, dat heel duidelijk liet weten dat verlaging van de uitkeringen niet bespreekbaar was." Dat Marokko nu openstaat voor gesprekken kan betekenen dat minister Seddiki van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu wel bereid is om water bij de wijn te doen.

Sayem hoopt dat beide partijen de belangen van de remigranten vooropstellen. "Deze mensen hebben bijgedragen aan de Nederlandse en de Marokkaanse economie. Ze hebben premies betaald en ze hebben dus recht op deze uitkeringen. Deze onzekerheid heeft een grote impact op ze, terwijl ze op een leeftijd zijn dat ze zouden moeten kunnen genieten van hun oude dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl