De illegale vluchtelingen willen maar één ding: naar Europa
Aangepast

EU helpt Marokko om illegale migranten daar te houden

Marokko gaat vluchtelingen opnemen zodat de migratiedruk op de Europese Unie afneemt. In ruil daarvoor ontvangt het land Europese subsidie. De EU en Marokko werken al geruime tijd aan een nieuw asielsysteem dat volgend jaar van kracht wordt. Dat bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie na vragen van Nieuwsuur.

EU helpt Marokko om illegale migranten daar te houden

In Marokko leven op dit moment grote groepen migranten, voornamelijk uit Afrika en Syrië. Meestal bevinden ze zich tegen wil en dank op Marokkaanse bodem: ze wachten op een kans om illegaal Europa binnen te komen.

Voorbeeld

In de toekomst kunnen deze migranten zich mogelijk in Marokko vestigen via het speciale EU-programma. Het is een speerpunt voor Brussel, waarbij ook betere toegang tot gezondheidszorg hoort, scholing voor kinderen en beroepsopleidingen. Uiteindelijk hoopt de EU dat andere landen in de regio het voorbeeld overnemen.

Volgens de EU heeft Marokko eind vorig jaar vooruitlopend op de afspraak de eerste 549 immigranten alvast een verblijfsvergunning gegeven.

  • Nieuwsuur
    De 'hekklimmers' geven niet op
  • Nieuwsuur
    Mannen blijven proberen om over het hek heen te klimmen
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
    Saskia Dekkers ontmoet
  • Nieuwsuur
    Het kilometerslange hek aan de grens
  • Nieuwsuur
    Golfterrein en vluchtelingen, een grote tegenstelling
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
    Afrikanen willen naar Europa
  • Nieuwsuur
    Een beter leven in Europa

Maar is Marokko klaar voor de massale opvang van vluchtelingen en migranten? Mensenrechtenorganisaties hebben hun zorgen geuit. In het rapport Trapped at the Gates of Europe beschrijft Artsen zonder Grenzen de mishandeling van migranten door de Marokkaanse politie. En Human Rights Watch bracht dit jaar een ander alarmerend rapport uit.

Marokko kampt al jaren met problemen met immigranten die via Marokko de Spaanse enclaves, en dus Europa, proberen te bereiken. De Marokkaanse en Spaanse autoriteiten werken nauw samen om de stroom migranten die over de hekken heen klimmen tegen te houden.

Spanje kan de druk op de Spaans-Marokkaanse grens niet aan en spreekt van een noodsituatie. 4600 illegalen lukten het dit jaar via het hek Melilla en dus de Europese Unie te bereiken. Anderhalf keer zoveel als vorig jaar.

'Die Marokkanen slaan'

De Europese Unie gaf Spanje al steun om het 12 kilometer lange hek - de landsgrens tussen Afrika en Europa – te verstevigen. Maar toch neemt het aantal bestormingen van het hek alleen maar toe.

In Nieuwsuur vertelt de 18-jarige Mamadou uit Mali hoe hij na een bestorming werd opgepakt door Marokkaanse veiligheidsagenten. "Als je het tot het hek hebt gebracht, maar niet Europa bent binnengekomen, dan is dat niet gemakkelijk. Die Marokkanen slaan je zodat je Spanje vergeet." Het rapport van Artsen zonder Grenzen bevestigt zijn verhaal.

Oplossing

Pater Esteban Velázquez van het Jezuïetenklooster in het Marokkaanse Nador heeft twijfels bij de plannen om met Europees geld migranten in Marokko op te vangen. "Europa heeft miljoenen over om grenzen te bewaken. Dat is dan voor de veiligheid. Maar er is nauwelijks geld beschikbaar voor controle van de mensenrechten."

De burgemeester van de nabijgelegen Spaanse enclave Melilla, Juan José Imbroda, is positiever over het plan van de EU. "Men leeft nog altijd beter in Marokko dan in Senegal, men leeft er beter dan in Nigeria. En als ze niet in Europa raken, dan zou het een oplossing zijn om in Marokko te blijven."

Ook in deze serie: 'Meer bootvluchtelingen zullen verdrinken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl