Jezidi's: een opgejaagde minderheid in Irak
De honderden jezidi's die gisteren door Islamitische Staat vermoord werden, zijn niet de eerste slachtoffers van de terreurbeweging binnen de geloofsgemeenschap. Sinds IS vorig jaar zomer grote delen van Noord-Irak innam, worden de jezidi's vervolgd en opgejaagd.
Hun godsdienst omvat elementen van de islam, het christendom en een aantal andere godsdiensten. De jezidi's worden door IS gezien als duivelsaanbidders.
Om uit handen van de terreurbeweging te blijven vluchtten tienduizenden jezidi's vorig jaar augustus de bergen in Noord-Irak in, nadat IS bij hun opmars een aantal dorpen in het gebied had veroverd. Daarbij kwamen duizenden mensen om het leven. De jezidi's zaten vele weken op de berg vast met een tekort aan voedsel en water.
Vluchtelingenkampen
Uiteindelijk duurde het maanden voor ze uit het berggebied konden komen. Dat lukte toen Koerdische strijders een vluchtweg voor de religieuze minderheid wisten te openen. Moe, gebrandmerkt door de gruwelijkheden in Irak, maar in veiligheid, strijkt een grote groep Jezidi’s uit Irak neer in vluchtelingenkampen net over de grens met Turkije.
Tijdens het offensief van IS werden honderden jezidi's gedood, zei de Iraakse minister van Mensenrechten. Hij beweerde bewijs te hebben dat vrouwen en kinderen levend zijn begraven. Ook zouden 300 vrouwen als slaaf worden gehouden.
Familieleden van gevangengenomen jezidi's bevestigden die verhalen. Jonge vrouwen en pubermeisjes zouden van hun familie zijn gescheiden om daarna met een IS-strijder te moeten trouwen, vertelden ze tijdens interviews met mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "We hebben schokkende verhalen gehoord van gedwongen bekering tot de islam, gedwongen huwelijken, en zelfs seksueel geweld en slavernij", zei een woordvoerder.
Ouderen en zieken
In januari liet IS ineens honderden jezidi's vrij die vijf maanden werden vastgehouden in het plaatsje Tal Afar. Het ging voornamelijk om oudere mannen en vrouwen met een slechte gezondheid. Ook zouden er enkele kinderen bij zitten.
Ook vorige maand heeft de terreurbeweging nog eens tweehonderd jezidi's vrijgelaten. Het ging weer om ouderen en zieken. Waarom IS dat deed, is niet bekend.