NOS NieuwsAangepast

IS-strijders lappen 1000 dollar voor 'trouwmeisjes'

Islamitische Staat houdt honderden jezidi's uit Irak vast in gevangenissen in Irak en Syrië. Jonge vrouwen en pubermeisjes worden gescheiden van hun familie en sommigen zijn gedwongen met een IS-strijder te trouwen. Dat zeggen familieleden en uit gevangenschap ontsnapte jezidi's.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch interviewde achttien ontsnapte jezidi's. "We hebben schokkende verhalen gehoord van gedwongen bekering tot de islam, gedwongen huwelijken, en zelfs seksueel geweld en slavernij", zegt HRW-adviseur Fred Abrahams. Volgens hem zijn sommige slachtoffers kinderen.

Bruidsschat

Enkele vrouwen zeggen seksueel te zijn misbruikt, maar niemand zou verkracht zijn. Een vrouwelijke jezidi beweert dat IS-strijders meisjes kopen, wat wordt bevestigd door een geïnterviewde. Zij zou voor 1000 dollar zijn gekocht, maar ontsnapte dus.

"Sommigen waren twaalf of dertien jaar oud, anderen ongeveer twintig. Enkele jonge vrouwen waren getrouwd, maar omdat ze geen kinderen hadden geloofde IS dat niet. De vrouwen kregen goud als bruidsschat", zegt de gevluchte Naveen.

De jezidi's werden 3 augustus door IS gevangen. Volgens de geïnterviewden worden er meer dan duizend burgers gevangen gehouden door IS. De Verenigde Naties zegt dat er meer dan 500.000 jezidi's en andere religieuze minderheden zijn gevlucht voor IS sinds juni.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl