Een jongen brandt een kaarsje tijdens een herdenkingsdienst
NOS Nieuws

'Nepalezen moeten door, anders is er straks geen eten meer'

Het is belangrijk dat de Nepalezen een week na de verwoestende aardbeving weer aan het werk gaan, zegt Wilko Verbakel, voorzitter van de vrijwilligersorganisatie International Council for Friends of Nepal (ICFON). Hij vreest dat de lokale bevolking anders over drie maanden zonder eten zit.

In de dorpen waar zijn organisatie hulp biedt, zijn volgens Verbakel "alle huizen plat". Zo ook in Sindopaldchok. “Boeren wonen nu eenmaal in huizen van stenen die los op elkaar gestapeld zijn. Er staat niets meer overeind.”

Alle dode slachtoffers in het Nepalese dorpje zijn inmiddels geborgen. De afgelopen dagen sliepen veel mensen buiten, in de stromende regen. De stenen van verschillende huizen worden gesorteerd voor herbouw, vertelt Verbakel in het NOS Radio 1 Journaal. “Maar er is veel verslagenheid. Ze weten niet zo goed wat ze moeten doen.”

Blijf zaaien. Blijf bewerken. Blijf oogsten.

Hulpverlener Wilko Verbakel

"Het lijkt wel alsof nu de aandacht niet bij landbouw zou moeten liggen", zegt Verbakel. "Aan de andere kant: als ze nu niet doorgaan met landbouw, dan hebben ze over drie maanden niet te eten. Het is toch belangrijk dat ze de stukken land waar gezaaid is blijven bewerken, dat ze doorgaan met oogsten en onkruid verwijderen. Anders moeten we met nóg meer voedsel komen.”

Twee jaar wederopbouw

Verbakel denkt dat het mogelijk moet zijn om verschillende regio’s binnen twee jaar weer op te bouwen. Het hangt er wel vanaf hoe goed de coördinatie van de hulp in de gebieden straks is, zegt hij: “Nepal is bergachtig. Het is dus best moeilijk om veel dorpen te bereiken.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl