NOS Nieuws

Gezicht van Srebrenica hoorde nieuws in Spanje

  • NOS
    Overste Karremans met de Bosnisch-Servische legerleider Mladic in juli 1995
  • ANP
    Generaal Couzy begroet Karremans bij aankomst bij het VN-kamp Pleso in Zagreb op 23 juli 1995, twee weken na de val van de enclave
  • ANP
    Karremans krijgt in spetember 1995 de herinneringsmedaille uitgereikt door Couzy en minister van Defensie Voorhoeve
  • ANP
    Karremans verlaat met zijn vrouw de Johan Willem Friso kazerne in Assen in een Amerikaanse auto. Hij werd in 1996 NAVO-vertegenwoordiger in de VS
  • ANP
    Oud-Dutchbat-commandant Karremans verlaat in 2002 de Johan Willem Friso Kazerne in Assen. Ex-Dutchbatters keken daar naar de presentatie van het NIOD-rapport over de val van Srebrenica
  • ANP
    De oud-Dutchbatter voor de parlementaire enquêtecommissie in 2002
  • ANP
    TV-beeld van Karremans in 2004 als getuige voor het Joegoslavië-tribunaal.
  • ANP
    In 2006 krijgen de oud-Dutchbatters een draaginsigne die symboliseert dat ze naar eer en geweten hebben gehandeld
  • ANP
    Een oud-Dutchbatter wachtte Karremans op bij een zitting in Arnhem in november vorig jaar
  • ANP
    Karremans verlaat in november vorig jaar de rechtbank in Arnhem

Vandaag besliste het gerechtshof in Arnhem dat oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans niet wordt vervolgd voor genocide. Maar waar is de 66-jarige Karremans eigenlijk?

De man die de verpersoonlijking van het Srebrenica-drama is geworden, is uitgeweken naar Spanje. Daar slijt de inmiddels gepensioneerde kolonel buiten dienst zijn dagen en hoorde hij de beslissing van het hof van zijn advocaat Knoops.

Als luitenant-kolonel was Karremans de commandant van Dutchbat III, de Nederlandse VN-militairen die in de moslimenclave in juli 1995 onder de voet werden gelopen door de Servische militairen van generaal Ratko Mladic. Karremans heeft gezegd zich moreel, maar niet strafrechtelijk verantwoordelijk te achten voor het drama.

"Roepende in de woestijn"

In een interview met Nieuwsuur in 2011 zei hij al een maand voor de val van Srebrenica gewaarschuwd te hebben dat de missie onuitvoerbaar was, maar dat hij "een roepende in de woestijn" was. Hij zei ook dat hij niet had voorzien dat er zoveel moslims zouden worden gedood.

Die bewering werd later tegengesproken door de toenmalige Dutchbat-arts Ger Kremers in een uitzending van KRO Profiel. Karremans probeerde die uitzending te verbieden. Hij bleef ook bij zijn uitspraak dat hij het niet wist. Dat verklaarde hij ook in 2002 tegenover een parlementaire enquêtecommissie naar Srebrenica, na de val van het tweede kabinet-Kok.

De Serviërs voerden zo'n 8000 mannen en jongens af. Op beelden die symbolisch zijn geworden voor het drama is te zien dat Karremans het glas heft met Mladic. Karremans opmerking "Don't shoot the piano player" ging de wereld over.

Scheiding

Toch lijkt de oud-commandant nog respect te genieten onder Nederlandse oud-blauwhelmen die deel uitmaakten van de VN-vredesmacht UNPROFOR. Onlangs werd hij door voormalig Dutchbatters met applaus ontvangen bij de rechtszaal in Arnhem.

De relatie met zijn vroegere superieur, oud-legerbevelhebber Hans Couzy, is bekoeld. Waar bevelhebber Couzy in 1994 Karremans nog de juiste man op de juiste plaats noemde, verklaarde diezelfde Couzy in een interview met het AD in 2011 dat Karremans eigenlijk niet op zijn plek was in Srebrenica omdat hij in scheiding lag.

Couzy zei dat hij Karremans niet naar de burgeroorlog in Joegoslavië had gestuurd als hij dat geweten had.

Karremans noemde het natrappen en een dolk in de rug. "Het zou Couzy sieren als hij excuses zou aanbieden", zei Karremans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl