Deutsche Bank krijgt hoogste Libor-boete
Deutsche Bank moet een boete van ruim 2,2 miljard euro betalen aan Amerikaanse en Britse autoriteiten in de Libor-fraudezaak. Daarmee heeft de bank de hoogste boete gekregen in de zaak tot nu toe. Bovendien eist de Amerikaanse toezichthouder dat de bank zeven hooggeplaatste medewerkers ontslaat.
Eerder kwam al naar buiten dat de boete voor Deutsche Bank waarschijnlijk hoog zou uitvallen.
Slechte medewerking
Een reden daarvoor is dat de bank in eerste instantie niet goed meewerkte met het onderzoek naar de zaak. Ook is er uitzonderlijk lang en op grote schaal gefraudeerd.
De bank heeft al eerder tien medewerkers ontslagen vanwege de fraude. Maar de Amerikaanse toezichthouder vindt dat niet genoeg en eist het vertrek van nog eens zeven hooggeplaatste medewerkers.
De eerste boetes voor fraude met de Libor-rente werden in 2012 uitgedeeld, nadat was gebleken dat bankmedewerkers de rente manipuleerden, om daarvan in de handel te profiteren.
Eerdere boetes
De Libor-rente is de rente die banken onderling rekenen en is ook bepalend voor veel andere rentes zoals de hypotheekrente. Hij wordt berekend aan de hand van actuele rentestanden van banken, maar er werd dus mee gesjoemeld.
De hoogste boete tot nu toe was voor de Zwitserse bank UBS. Die kreeg een boete van 1,2 miljard euro. De enige Nederlandse bank die betrokken was bij de fraude, de Rabobank, kreeg in 2013 een boete van bijna 800 miljoen euro.