UBS beboet voor libor-fraude

De bank betaalt een boete van bijna 1,2 miljard euro»
De bank betaalt een boete van bijna 1,2 miljard euro twicepix / Flickr - Creative Commons by-sa

De Zwitserse bank UBS heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse, Britse en Zwitserse autoriteiten. De bank betaalt een boete van bijna 1,2 miljard euro (1,4 miljard Zwitserse frank) voor betrokkenheid bij de manipulatie van de libor-rente.

UBS geeft toe dat er door bankmedewerkers is geknoeid met de interbancaire rentetarieven in Japan om de handelsposities te verbeteren. De topman verwacht niet dat de bank ook in Japan nog een boete moet betalen.

Handelsvloer

De Britse toezichthouder FSA, die het onderzoek uitvoerde, zegt dat het in totaal om ongeveer zeventig bankmedewerkers gaat. Via chatforums en e-mail informeerden ze elkaar over de libor- en euribor-tarieven. Bij UBS waren veertig mensen betrokken, onder wie elf managers.

Bankmedewerkers probeerden ook te voorkomen dat de financiële markten en de media een te negatief beeld van UBS zouden krijgen.

De Libor-rente is een tarief dat financiële instellingen onderling gebruiken. Het wordt vastgesteld op basis van schattingen die banken zelf geven van de rente die op leningen moet worden betaald. Diverse banken worden ervan verdacht dat ze het tarief hebben gemanipuleerd door opzettelijk onjuiste schattingen te geven.

Barclays

Medewerkers zouden te hoge of juist te lage rentetarieven hebben doorgegeven, omdat hun collega's op de handelsvloer soms gebaat waren bij een Libor-rente die iets hoger of lager zou uitpakken dan iedereen verwachtte. Het Britse Barclays kreeg daarvoor eerder al een boete, maar de boete die UBS betaalt is ruim drie keer zo hoog. Ook de Rabobank is gedagvaard.

Deel deze pagina

Video

UBS betaalt zware boete voor Liborfraude

De Zwitserse bank UBS heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse, Britse en Zwitserse autoriteiten. De bank betaalt een boete... van bijna 1,2 miljard euro (1,4 miljard Zwitserse frank) voor betrokkenheid bij de manipulatie van de libor-rente.

Video en Audio

  • » Spotter op laatste passagiersvlucht MD11 Audio Het einde van een tijdperk, vliegen met een MD-11. Een passagierstoestel van McDonell Douglas met...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Wadeo was ineens weg Audio Strijders van IS komen uit de hele wereld. Dus ook uit de Gazastrook. Bronnen zeggen tegen de NOS...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 257 keer afgespeeld

Meer video en audio