Megaboete Rabobank Libor-affaire
De Rabobank krijgt een boete van 774 miljoen euro voor manipulatie van de zogeheten Libor- en Euribor-rente. De boete is opgelegd door de Amerikaanse, Britse en Nederlandse toezichthouders.
De bank maakte ook bekend dat als gevolg van deze affaire bestuursvoorzitter Piet Moerland opstapt.
Volgens Rabobank waren dertig medewerkers betrokken bij "ontoelaatbaar gedrag." Het topmanagement was niet betrokken en evenmin op de hoogte, aldus de bank.
Maatregelen
De bank heeft "strenge disciplinaire maatregelen" genomen. Daarbij voert de bank maatregelen en procedures in om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen.
De betaling van het bedrag heeft geen gevolgen voor de financiële stabiliteit van de Rabobank.
De boete is hoger dan verwacht. Eerder kreeg de Zwitserse bank UBS al een boete van omgerekend 1,2 miljard euro vanwege het Libor-schandaal. Royal Bank of Scotland moest 453 miljoen euro betalen en Barclays 360 miljoen euro. Ook de Deutsche Bank zei vandaag een forse boete te verwachten.
Manipulatie
Door de tarieven te manipuleren haalden de handelaren grotere winsten en dat leverde de handelaar dus een grotere bonus op. Tientallen handelaren waren hierbij betrokken. In enkele gevallen was ook het management op de hoogte.
De Libor- en Euriborrente wordt samengesteld door een panel van internationale banken. De Rabobank zat in beide. Elke dag melden de banken tegen welke rente zij op de geldmarkt kunnen lenen. De Libor en Euribor worden wel gezien als de hoeksteen van alle financiële transacties wereldwijd. Er zijn duizenden miljarden euro's mee gemoeid. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben.