Politieagenten lieten vorige week de sirenes loeien uit protest
NOS Nieuws

Politie wil meer loon, hogere toeslag en een bonus

Politieagenten in het hele land voeren vandaag actie voor een betere cao. Een langzaamaanactie, waarmee ze veel vertraging veroorzaken op de Nederlandse snelwegen, is niet de eerste protestactie. Begin april deden zo'n zestig politiewagens al mee aan een langzaamaanactie op de A12.

In maart deelde de politie minder boetes uit en agenten lieten al meerdere keren de sirenes van hun auto's en motoren loeien. De politiemensen voeren actie omdat ze niet tevreden zijn over de cao-voorstellen van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Wat willen de politiebonden?

* In de eerste plaats een hoger salaris voor politiepersoneel. De afgelopen jaren is er niks bij gekomen en de bonden eisen een structurele salarisverhoging van 3,3 procent met een minimumverhoging van 100 euro bruto per maand.

* Een reorganisatiebonus, omdat de transformatie van de regionale naar nationale politie volgens de bonden "onverwacht lang" duurt. De bonden vragen de minister om een eenmalige reorganisatietoelage, bestaand uit een "substantieel bedrag" dat betaald moet worden in juni 2015.

* Een hogere toeslag voor de onregelmatige diensten. De huidige vergoeding is volgens de bonden ondermaats. Zo willen de bonden dat de werkuren tussen 18.00 en 21.00 uur voortaan worden gerekend onder het avondtarief in plaats van het dagtarief.

Verder willen de bonden onder meer een hogere piket- en reiskostenvergoeding en een verbeterde regeling voor het vroegpensioen. Ook vragen de bonden om "rust in het werkrooster", wat inhoudt dat de roosters voortaan langer van tevoren worden vastgesteld. Ook wordt gevraagd om een proef met "zelfroosteren".

Ultimatum

In februari stelden de politievakbonden een ultimatum aan toenmalig minister Opstelten, nadat onderhandelingen op niets waren uitgelopen. Opstelten nodigde daarop de bonden uit voor nieuwe gesprekken, maar daar gingen de bonden niet mee akkoord omdat er geen beter cao-bod werd gedaan. De bonden kondigden toen acties aan.

Minister Van der Steur, de opvolger van Opstelten, heeft dus nog geen akkoord bereikt met de politiebonden. Wel zegt hij de zorgen van het politiepersoneel te begrijpen en kondigde hij aan binnenkort met de Tweede Kamer in debat te gaan over de reorganisatie bij de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl