GroenLinks-Kamerlid Voortman en Kamervoorzitter Van Miltenburg tussen de gesprekken door
NOS Nieuws

Voortman en Van Miltenburg: streep eronder

GroenLinks-Kamerlid Voortman en Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg hebben een streep gezet onder de affaire die tussen hen speelde. Dat is de conclusie na een vijf uur durend overleg dat de twee vandaag hadden.

"De gesprekken hebben er toe geleid dat wij geen twijfel hebben over elkaars goede bedoelingen. We hebben het vertrouwen dat ieder de intentie had zorgvuldig te handelen", schrijven de twee in een gezamenlijke verklaring. "Hiermee zetten we een streep onder deze kwestie."

Van Miltenburg noemt het pijnlijk dat ze moet constateren, dat ze te weinig oog heeft gehad voor het feit dat het voor Voortman een moeilijke zaak is geweest.

Van Miltenburg: te weinig oog gehad voor persoonlijke omstandigheden

Lekken

Van Miltenburg deed vorig jaar aangifte van het lekken van namen van kandidaten voor de functie van ombudsman. Voortman werd als verdachte aangemerkt. De Rijksrecherche deed maandenlang onderzoek en trok de conclusie dat Voortman niets te verwijten valt.

Voortman vindt dat ze beschadigd is doordat ze verdacht werd van het lekken van informatie naar de media. Ze wilde van Van Miltenburg weten waarom zij als verdachte is genoemd, terwijl de Kamervoorzitter kon weten dat zij het lek niet kon zijn. Zij had in de GroenLinks-fractie over ombudsman-kandidaten gesproken, maar het lijstje in de pers bevatte namen die zij niet kende.

Niet doelbewust

Voortman had graag gezien dat in de aangifte was opgenomen dat het lijstje met namen dat zij kende, niet overeenkwam met het lijstje dat was uitgelekt. Van Miltenburg noemt het nu spijtig dat dit niet gebeurd is en Voortman is er na de gesprekken van overtuigd dat de voorzitter dit niet doelbewust nagelaten heeft.

Voortman wilde van de Kamervoorzitter ook horen hoe het kan dat delen uit het vertrouwelijke gesprek tussen de twee over het lekken in De Telegraaf werden gepubliceerd. Het GroenLinks-Kamerlid zegt dat ze nog steeds niet weet wie er naar de krant is gestapt, maar dat ze daar nu vrede mee heeft. "Ik denk niet dat we er ooit achter zullen komen."

Voortman: het naadje van de kous zullen we nooit helemaal weten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl