Na uren van onderhandelen werd uiteindelijk het conflict uit de wereld geholpen
NOS Nieuws

Waarom half A4'tje Van Miltenburg zo lang duurde

Maandenlang duurde het conflict tussen Kamervoorzitter Van Miltenburg en Kamerlid Voortman. Meerdere keren gingen de twee om tafel zitten. Maar vandaag, het zoveelste urenlange overleg, wisten ze toch een uitweg te vinden. Een verklaring van een half A4'tje, waarin beide politici zeggen dat ze een streep zetten onder de kwestie.

Maar waarom duurde het nou zo lang? Een groot deel van de gesprekken is waarschijnlijk gegaan over details van de formulering van de verklaring. Met als doel: excuses voor Voortman, maar op een dusdanige manier dat Van Miltenburg niet hoefde te zeggen dat ze fout zat. Want dan zou ze toegeven dat ze als voorzitter een ander lid van het parlement ten onrechte beschuldigd had. Dat was geen optie voor Van Miltenburg.

Vertrouwen

Voortman werd ten onrechte verdacht van het lekken van een vertrouwelijk lijstje met namen van sollicitanten voor de functie van de Nationale ombudsman. Ze eiste eerherstel en wilde van Van Miltenburg weten hoe het kan dat zij verdacht werd van lekken.

Uiteindelijk heeft Voortman nauwelijks antwoord gekregen op haar vragen. De twee spraken vooral vertrouwen uit in elkaars goede bedoelingen. En dat er de intentie was om zorgvuldig te handelen. Of ze vinden dat er daadwerkelijk zorgvuldig gehandeld is, zeggen de politici niet.

Het zat Voortman hoog dat ze een half jaar verdachte was in het politieonderzoek. Op dat punt kreeg Voortman wel gelijk. Zo zegt Van Miltenburg dat het nooit de bedoeling is geweest dat het onderzoek van de recherche zich op Voortman zou richten. Met die verklaring neemt Voortman genoegen.

Niks fout

Op de vraag of ze daarmee wat fout gedaan heeft antwoordt Van Miltenburg: "ik heb niks fout gedaan." Wel geeft Van Miltenburg toe dat ze te weinig oog heeft gehad voor de persoonlijke omstandigheden van Voortman. "En dat betreur ik."

Wel spijt dus bij de Kamervoorzitter, maar geen erkenning dat ze iets fout heeft gedaan. Een compromis waar uiteindelijk beide partijen mee konden leven. En waarvan ongetwijfeld ieder woord op de weegschaal heeft gelegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl