Dameswinkel Etam was de voorloper van Miss Etam
NOS Nieuws

Etam al meer dan 90 jaar in de damesmode

'Linksgeweven Tsjechische kousen van zeer fijne kunstzijde. Kosten: 3 gulden en 70 cent', staat in een advertentie voor kledingzaak Etam van halverwege vorige eeuw.

De winkel, waaruit de huidige ketens Miss Etam en Promiss voortkwamen, begon in 1923 in de Leidsestraat in Amsterdam. Aanvankelijk bestond de collectie voornamelijk uit dameskousen.

De oprichters, de familie Korijn, hebben de keten nog altijd in handen. Maar het succes van weleer is verdwenen nu het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd.

Een woordvoerder van de familie laat weten dat die de ontstane situatie buitengewoon vreselijk vindt. De familie Korijn hoopt dat de directie en bewindvoerders een oplossing vinden, waarbij zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden blijft.

Een oude advertentie voor dameskousen van kledingwinkel Etam

Nieuw imago

In 1970 veranderde de keten de naam in Miss Etam. Daarmee wilde het bedrijf het imago verjongen. Het merk Promiss werd in 1994 geïntroduceerd en richtte zich naar eigen zeggen op de stijlvolle en actieve Nederlandse vrouw.

Klanten waardeerden altijd het bedrijf. In 2012 werd Miss Etam gekozen tot het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland. Vorig jaar kreeg de keten nog een prijs voor de hoogst gewaardeerde damesmodewinkel.

Financiële problemen

Toch ging het de laatste jaren steeds slechter. Etam leed flinke verliezen en voerde verschillende reorganisaties door. In 2013 verloren 140 mensen hun baan en begin dit jaar werden op het hoofdkantoor in Zoetermeer 65 voltijdsbanen geschrapt.

In 2014 kwam via een rechtszaak naar buiten dat sommige personeelsleden al een demotie met bijbehorende salarisverlaging hadden geaccepteerd. Ook onderhandelde de keten over lagere huren.

Etam probeert de 200 filialen in Nederland tijdens de surseance open te houden. Het lijkt erop dat het bedrijf aanstuurt op een doorstart.

Etam hoopt een doorstart te maken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl