NOS Nieuws

16 en 12 jaar cel voor gangsterduo

De impact voor de slachtoffers was groot, zei de rechter

De rechtbank in Assen heeft Antonio Marcos van der P. (26) een gevangenisstraf van 16 jaar opgelegd. Enise B. (20) krijgt een lagere straf, zij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. De twee waren zelf niet bij de uitspraak aanwezig.

Lidwien Gevers over de celstraffen voor het gangsterduo

Geweld

Van der P. en B. pleegden meerdere inbraken in februari vorig jaar. Daarbij gebruikten ze veel geweld. Twee keer namen ze bewoners met grof geweld mee in de kofferbak. Een man die op die manier werd meegenomen werd later op een camping in Enschede in zijn buik geschoten. De man overleefde het maar net.

De rechtbank heeft Van der P. daar wel voor veroordeeld, maar Enise B. niet. Ook voor het gijzelen van een vrouw in Enschede werd hij wel, en zij niet veroordeeld. Voor afpersing, diefstal, geweld, bedreiging en ontvoering werden ze wel beiden veroordeeld.

Het Openbaar Ministerie eiste een straf van respectievelijk 16 en 14 jaar cel tegen het duo. Volgens het OM zijn ze schuldig aan mishandeling, afpersing, bedreiging en poging tot doodslag. De advocaten van het duo lieten weten de strafeis buitensporig te vinden. In hun pleidooi noemden ze hun cliënten "niet extreem gewelddadig".

Klopjacht

De misdaden van de twee leidden tot een klopjacht die uiteindelijk eindigde in Duitsland. Daar werden ze herkend door de eigenares van een pizzeria waar ze wat waren gaan eten. Het duo kon een dag later in het hotel waar ze verbleven worden opgepakt. In mei werd het stel overgedragen aan Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl