Minister Dijsselbloem heeft de Kamer nog niet gerustgesteld ANP

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de salarisverhoging bij ABN Amro. De oppositiepartijen begrijpen niet waarom minister Dijsselbloem van Financiën het zo ver heeft laten komen. Volgens politiek verslaggever Dominique van der Heyde is het vooral een raadsel voor de Kamer waarom de minister vorig jaar niets heeft gezegd, toen de verhoging werd doorgevoerd. 

"Heeft Dijsselbloem niet hard genoeg met de vuist op tafel geslagen. Het kan dat hij er niets aan kon doen, maar kon hij dan niet veel eerder zeggen: 'mensen luister, er is een salarisverhoging. Die is in werking getreden. Ik vind dat niet leuk, maar juridisch is dat nou eenmaal wat we hebben afgesproken.' Nu is er nodeloos veel onrust ontstaan", zegt Van der Heyde.

Schade

Nieuwsuur heeft een deel van de correspondentie tussen Dijsselbloem en ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van vorig jaar maart in bezit. "Wat je daarin vooral leest, is dat Gerrit Zalm benadrukt dat er een salarisverhoging aankomt en dat Dijsselbloem die gaat verdedigen." Van der Heyde zegt dat er in de brief van Dijsselbloem vervolgens niets staat over mogelijke schade voor de bank. "Terwijl hij daar nu juist zo de nadruk op legt. Dat is opvallend."

Misschien had Dijsselbloem wel gehoopt dat er nooit commotie over de salarisverhoging zou ontstaan, denkt de politiek verslaggever. "Het jaarverslag verschijnt op hetzelfde moment als het besluit om naar de beurs te gaan".

De minister had het dus wel een beetje kunnen voorspellen, ook omdat hij zelf heeft gezegd dat er onrust zou ontstaan over de verhoging, zegt Van der Heyde. Zij noemt het een fatale cocktail waar Dijsselbloem nog niet mee klaar is. Volgende week is er een debat waarin Dijsselbloem tekst en uitleg over de kwestie moet geven.

STER reclame