Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam

Hoe nu verder met ABN Amro?

Tussen de top van ABN Amro en minister Dijsselbloem van Financiën lijkt een strijd ontstaan. Werd er, na de ophef over de bonussen die de ABN-top zichzelf wilde geven, nog gespeculeerd over een 'taxatiefout' bij de bank, nu buitelen de negatieve berichten over bank en minister over elkaar heen.

Vandaag zat vooral minister Dijsselbloem in de beklaagdenbank. Want hoe geloofwaardig is de minister? "Hij heeft op zijn minst wat uit te leggen", concludeerde D66-Kamerlid Wouter Koolmees gisteren bij Pauw.

Beursgang ABN-Amro uitgesteld na salarisverhogingen

De minister trok vrijdag onverwacht de toestemming voor de beursgang van de bank in. De ABN-top liet daarop zondag weten van de bonussen af te zien.

Gisteren bereikte de strijd een hoogtepunt. ABN kwam in de beklaagdenbank terecht: het Financieele Dagblad berichtte dat de controle op nevenfuncties en privébelangen bij de top van ABN Amro niet volgens de regels gebeurt. De bank sprak dat fel tegen. PvdA-leider Samsom zei "dat heel Nederland het er nu wel over eens is" dat de loonsverhoging onverstandig was, "behalve de Raad van Commissarissen zelf".

Daarna sloegen de ABN-bestuurders in NRC terug: de minister had vorig jaar beloofd de loonsverhoging waarop nu zoveel kritiek is, te verdedigen, maar dat deed hij dus niet.

Samsom: Commissarissen ABN werken verkeerde kant op

Briefwisseling

Kortom, aan meningen geen gebrek, maar wat is er nu eigenlijk precies afgesproken? Nieuwsuur wist de hand te leggen op brieven die Jeroen Dijsselbloem en Gerrit Zalm elkaar vorig jaar stuurden over de loonsverhoging en de beursgang van ABN.

Daaruit blijkt dat de minister en Zalm beiden akkoord waren met de loonsverhoging, die nu zo veel ophef veroorzaakt. In de briefwisseling meldt de minister nergens dat hij moeite heeft met de bonussen. Wel verschilt hij met de ABN-bestuursvoorzitter van mening over wie als aandeelhouder over de bank gaat.

Effect op de bank

Dus wie heeft de regie, is de vraag, ook na lezing van de brieven? Gaat de minister over de beursgang of de top van de bank? En bovendien: heeft al die negatieve berichtgeving zo langzamerhand geen effect op de bank zelf? Nieuwsuur zet een en ander op een rij, onder meer met politiek verslaggever Dominique van der Heyde en hoogleraar financiële markten Arnoud Boot.

Nieuw hoofdstuk in ABN-Amro-affaire
Hoe nu verder met ABN-Amro?

Ondertussen stapte ook nog Peter Wakkie, hoofd van de commissie beloningsbeleid bij de raad van commissarissen van ABN Amro, op. Hij zei zich verantwoordelijk te voelen voor het omstreden besluit over de loonsverhogingen. Toch moet zijn vertrek niet worden beschouwd als mea culpa, want Wakkie verdedigde het besluit in NRC: "Wij vonden dat de bestuurders aanspraak mochten maken op die verhoging van een ton".

Hoorzitting

De Tweede Kamer houdt volgende week dinsdagavond een hoorzitting over het beloningsbeleid van banken, werd vandaag bekend. Leden van de Raden van Commissarissen van onder meer ING en ABN Amro zullen worden uitgenodigd.

Naar verwachting zal ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm daar niet bij zijn, omdat niet de raad van bestuur maar de raad van commissarissen over de beloningen gaat. Andere genodigden zijn vertegenwoordigers van vakbonden en beleggingsfondsen. Donderdag volgt dan waarschijnlijk een debat met minister Dijsselbloem. Kamerleden willen onder meer weten waarom Dijsselbloem niet meer heeft gedaan en de salarisverhoging heeft tegengehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl