ANP

De ChristenUnie wil een coöperatie van de ABN Amro maken. Tweede Kamerlid Carola Schouten stelde dat voor in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen

"De bank moet dan verantwoording afleggen aan de leden en met een echte langetermijnvisie komen", stelt Schouten. "Alleen mensen met een directe betrokkenheid moeten certificaten kunnen kopen, zoals rekeninghouders, mkb'ers die kredieten hebben bij de bank en bijvoorbeeld ook het personeel."

Schouten vindt een volksbank, zoals de SP voorstelt, geen goed idee. "De staat moet geen banken bezitten. En een staatsbank is ook geen garantie op succes. Kijk maar naar de problemen die er nu zijn bij de ABN."

Ze denkt dat als de klanten meer invloed hebben op het beleid, er geen problemen meer voor zullen komen zoals de afgelopen weken aan het licht kwamen. De bank besloot de omstreden loonsverhoging in te trekken en De Nederlandsche Bank leverde kritiek op zowel het anticorruptiebeleid als het nevenfunctiesbeleid. De beursgang van ABN Amro werd vorige week voorlopig uitgesteld.

'De bank moet dan verantwoording afleggen aan de leden'

STER reclame