'ABN Amro bestrijdt corruptie onvoldoende'
De Nederlandsche Bank vindt dat ABN AMRO te weinig doet om het risico op corruptie te verkleinen. In een rapport van DNB dat het Financieele Dagblad in handen heeft staat dat de relatie met het Russische olieconcern Gunvor een belangrijk punt van kritiek is.
Gisteren besloot minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de beursgang van staatsbank ABN Amro uit te stellen. Hij noemde daarbij de loonsverhoging bij de top van ABN Amro als reden, maar sprak tegelijkertijd van "een paar kwesties" bij de bank.
Poetin
Van Gunvor wordt vermoed dat het gelieerd is aan de Russische president Poetin en een van diens vertrouwelingen. Die vertrouweling zou op de Amerikaanse zwarte lijst staan. Het Gunvor-concern is een klant van ABN Amro en DNB verwijt de bank de signalen van corruptie te negeren.
De mensen die voor de bank zakendoen zijn onvoldoende betrokken bij het anticorruptiebeleid van ABN Amro, vindt DNB. Dat zou in het bijzonder gelden voor de afdeling die handelt in energie en grondstoffen zoals olie.
Onbewezen berichten
ABN Amro bevestigt zaken te doen met Gunvor. In een persbericht laat de bank weten in beginsel niet te spreken over klantrelaties, maar gezien de publicaties van het FD daar nu een uitzondering op te maken.
De bank zegt dat Gunvor onderzocht is en er geen onregelmatigheden zijn gevonden. "Voor al onze klanten geldt dat we een relatie niet zullen afbreken op basis van onbewezen berichten." Wel zegt ABN Amro geen zaken meer te doen met Gunvor als er toch bewijzen komen voor corruptie.