Een verdeelstation van Tennet
NOS Nieuws

'Stroomstoring samenloop van omstandigheden'

Netbeheerder Tennet weet nog niet precies wat de oorzaak was van de stroomstoring die vanmorgen grote delen van Noord-Holland trof. Waarschijnlijk is er kortsluiting opgetreden bij werkzaamheden aan een hoogspanningsstation in Diemen. Hoe dat kwam, is niet duidelijk.

Volgens een woordvoerder is het station "dubbel uitgevoerd". Dat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft het automatisch overneemt.

Meterkast

Bij de werkzaamheden van vanmorgen zijn delen van beide helften een korte tijd gekoppeld geweest, een standaardprocedure. Daarbij is mogelijk kortsluiting ontstaan. Om 9.37 uur werden beide helften afgeschakeld.

Volgens de woordvoerder is het automatisch uitzetten van het hoogspanningsstation een middel om ergere schade te voorkomen. "Vergelijk het met de zekeringen in de meterkast thuis."

Storing hoogspanningsnet zeldzaam

Een miljoen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Volgens Tennet is het daarmee een van de grootste storingen de afgelopen jaren. De laatste keer dat er een storing was op het hoogspanningsnet was in 1997.

Tennet is inmiddels een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de storing. Het bedrijf kan nog niet zeggen wanneer de eerste resultaten worden verwacht.

Opgesloten

Hoewel de storing in een groot deel van het land tot overlast leidde, bleven ernstige incidenten uit. Uit een inventarisatie van de gemeente Amsterdam blijkt dat er zich bij ziekenhuizen, huisartsenposten of verzorgingshuizen "geen noemenswaardige problemen hebben voorgedaan".

Wel kwamen er tientallen meldingen binnen van mensen die vast waren komen te zitten in liften of stilstaande treinen. Ook strandden veel reizigers op NS-stations en vielen trams en metrotreinen uit. Op Amsterdam Centraal werd speciaal vervoer geregeld voor mensen die naar Schiphol moesten.

De luchthaven had ook veel last van de storing. Inkomende vluchten moesten worden geweigerd en veel vertrekkende vluchten konden niet opstijgen, voornamelijk omdat het inchecksysteem niet functioneerde. Schiphol verwacht dat morgen alles weer naar behoren loopt.

Opstarten

Op het Mediapark schakelden veel studio's over op een noodaggregaat, maar websites van de Publieke Omroep, waaronder NOS.nl, lagen er wel een tijd uit. VVD, SP en D66 willen weten hoe dat kan, omdat mensen in geval van nood via de website geïnformeerd moeten kunnen worden.

De stroomstoring was in de loop van de middag grotendeels verholpen; om 15.30 uur meldde netbeerder Liander dat alle huishoudens weer waren aangesloten. Wel bleven treinen met vertraging rijden, omdat het spoorboekje door de vertragingen ontregeld is geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl