Het verdeelstation in Diemen

Grote stroomstoring Tennet legt Noord-Holland plat

Een groot deel van Noord-Holland zat vandaag zonder stroom als gevolg van een defect in het hoogspanningsnet. Het probleem zat in een hoogspanningsstation van Tennet in Diemen, daar waren werkzaamheden aan de gang.

De storing in het station in Diemen duurde nog geen uur, maar had grote gevolgen voor de rest van de dag.

In Nieuwsuur is Mel Kroon, bestuursvoorzitter van elektriciteitstransporteur Tennet, te gast. Hij is de baas van de 20.000 kilometer hoogspanningskabels in Nederland, en ook van het hoogspanningsstation in Diemen waar het vandaag mis ging.

Grote stroomstoring Tennet legt Noord-Holland plat

Chaos

De stroomuitval leidde onder meer tot chaos in het verkeer. In Amsterdam vielen stoplichten uit en stonden metro's en trams stil. Ook het treinverkeer had de hele dag veel last van de storing, veel treinen reden niet waardoor duizenden reizigers strandden op stations.

In een aantal treinen zaten passagiers vast omdat de deuren niet meer geopend kunnen worden. Ook konden vliegtuigen niet landen op Schiphol en moesten uitwijken naar andere vliegvelden.

Gestrande reizigers op Utrecht Centraal

De brandweer kreeg veel meldingen van mensen die vastzaten in de lift. In het getroffen gebied was ook het mobiele telefoonverkeer gestoord evenals het elektronische betalingsverkeer. Ziekenhuizen gingen over op noodstroom en afspraken werden geannuleerd. Op het mediapark in Hilversum moesten radio, televisie en internet overschakelen op noodstroom.

Technische fout

Het is nog onduidelijk waardoor het gebied zonder stroom kwam te zitten. Tennet zei al snel dat er een technische fout zat in het hoogspanningsstation in Diemen, maar de oorzaak van die fout is nog een raadsel. Ook wordt onderzocht waarom het back-upsysteem niet goed functioneerde.

Normaal zijn in Nederland alle hoogspanningskabels dubbel uitgevoerd, zodat bij een storing de elektriciteit over een andere kabel kan lopen. Dat systeem werkte vanochtend niet. Daardoor kwamen ongeveer een miljoen huishoudens zonder stroom te zitten.

NOS.nl

De Tweede Kamer wil van minister Kamp van Economische Zaken weten wat de oorzaak van de stroomstoring is en of er maatregelen moeten worden getroffen voor de toekomst. VVD, SP en D66 willen verder weten waarom de site van de NOS uit de lucht was, en er kennelijk geen noodstroomvoorziening was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl