EPA
NOS Nieuws

'Piloot Germanwings kon cockpit niet in'

Een van de twee piloten van het toestel van Germanwings dat dinsdag neerstortte in Frankrijk was tijdens de crash niet in de cockpit. Een onderzoeker vertelt aan The New York Times dat op de opnames van de cockpitgesprekken is te horen dat de piloot op de deur bonst. Ook het Franse persbureau AFP heeft van een bron die betrokken is bij het onderzoek gehoord dat de piloot de cockpit had verlaten.

"Die man klopt op de deur, maar er komt geen antwoord. Er komt helemaal geen antwoord meer", zegt de anonieme onderzoeker tegen The New York Times. Later is te horen dat de piloot probeert om de deur in te rammen.

De onderzoeker weet nog niet waarom de piloot de cockpit verliet. "Wat we wel zeker weten, is dat de andere piloot aan het eind van de vlucht alleen is en de deur niet openmaakt."

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, eigenaar van Germanwings, kan het nieuws van The New York Times niet bevestigen. "We hebben daarover geen informatie gekregen", zegt een woordvoerder tegen persbureau DPA.

Bewust of niet?

Ook de Franse onderzoeksorganisatie voor de luchtvaartveiligheid BEA heeft het verhaal nog niet bevestigd, benadrukt NOS-correspondent Frank Renout. "Maar als dit verhaal klopt dan roept het vooral veel meer vragen op", zegt hij.

"Waarom verliet die piloot de cockpit en welke van de twee was het? Gebeurde dat vrijwillig of niet? En waarom werd er niet open gedaan?", somt Renout op. "Was dat bewust of kon het niet door een technische storing of omdat de andere piloot buiten bewustzijn was? En als hij de deur niet wilde openen was dat dan bedoeld om het vliegtuig neer te laten storten?"

In Frankrijk en daarbuiten is al eerder gespeculeerd over zelfmoord door een van de piloten of de mogelijkheid van een terroristische aanslag. "Kortom: er is iets meer duidelijkheid gekomen over wat er zich in de cockpit heeft afgespeeld, maar er zijn vooral veel vragen bijgekomen", zegt Renout.

Opnames beluisterd

Gistermiddag meldde de BEA dat het gelukt was om een deel van de opnames te beluisteren die zijn opgenomen door de cockpit voice recorder. Over de inhoud werd niets bekendgemaakt.

Bij de ramp met de Airbus van Germanwings kwamen alle 150 inzittenden om het leven. Rond zonsopkomst zijn de bergingswerkzaamheden weer hervat. Hulpverleners, bergingswerkers en onderzoekers van de BEA worden per helikopter afgezet op de berghelling waar de Airbus A320 dinsdagochtend neerstortte.

"Piloot probeerde deur in te slaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl